Politik

Untuk UMNO survive, Zahid harus pergi, kata Profesor Ulung

Tiga tahun setelah kehilangan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), UMNO sangat memerlukan perubahan.

Perubahan ini, bagaimanapun, mesti datang dari kedudukan nombor satu, kata Pengerusi Majlis Profesor Negara, Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin.

Beliau percaya sudah tiba masanya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melepaskan jawatannya sebagai presiden UMNO.

Dr Shamsul Amri berkata, keadaan dalam UMNO pada saat ini telah menjadi toksik.

“Zahid adalah masalahnya. Sehingga hari ini masih ada puak, rasa tidak puas hati dan pandangan bertentangan di antara ahli dan pemimpin UMNO.


“Satu-satunya masa UMNO berada dalam keadaan baik (pasca PRU14) adalah ketika (Timbalan Presiden Umno) Datuk Seri Mohamad Hasan mengambil alih tugas Zahid sebagai pemangku presiden.

“Pada ketika UMNO menganggap semuanya kalah, Mat Hasan membawa kemenangan kepada parti itu setelah menang satu pilihan raya demi satu selepas PRU14.

“Ini berlaku kerana Zahid tidak ada dalam gambar,” katanya.

Setelah sebilangan wakil rakyat UMNO mula keluar dari parti itu, Zahid pergi cuti kebun pada 18 Disember 2018, sebagai langkah yang jelas untuk mencegah keluarnya.

Shamsul berkata, kehadiran Zahid dalam UMNO akan terus merosakkan UMNO dan menambah bahawa menjadi perdana menteri seterusnya harus menjadi perkara terakhir dalam fikiran Zahid.

Selain menarik balik sokongan UMNO terhadap PN pada hari Rabu, Zahid juga mendesak Muhyiddin untuk mundur dan memberi jalan untuk perdana menteri baru.

“Saya harap dia tidak memikirkan untuk mencalonkan dirinya sebagai perdana menteri baru kerana keretakan dalam UMNO akan semakin melebar sekiranya Zahid berkeras memegang jawatan tertinggi,” kata Shamsul.

Menurut beliau, UMNO harus dipimpin oleh dua pemimpinnya yang sudah memegang jawatan kanan dalam parti, iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang kini dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang juga dinaikkan pangkat sebagai menteri kanan.

“Umno mesti berubah. Selamatkan parti anda,” kata Shamsul.-SM

(Visited 236 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button