Politik

Umno “cerai’ PPBM kerana mereka tidak ikhlas – MB Perak

Pengerusi Umno Perak, Datuk Saarani Mohamad mengatakan, pihaknya telah “bercerai” PPBM kerana mereka tidak ikhlas

Saarani yang juga menteri besar Perak, berkata perpaduan antara parti politik mesti berdasarkan keikhlasan dan rasa hormat, dengan memetik contoh hubungan antara Umno dan PAS dalam pakatan Muafakat Nasional (MN).

Dia mengatakan bahawa bukan Umno tidak mahu perpaduan, tetapi keikhlasan sangat penting dalam hubungan apa pun.

“Ketika MN (dibentuk), ketulusan antara PAS dan kami terbukti pada pilihan raya kecil. Kami tidak bertanding di kerusi satu sama lain tetapi saling menyokong.

“Ini adalah bukti persefahaman antara Umno dan PAS, kami tidak bertembung (dalam pilihan raya). Kedua-dua pihak juga tidak membentuk cabang untuk memburu anggota antara satu sama lain, ”katanya kepada wartawan.


Semalam, PPBM mengesahkan menerima surat dari presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyatakan partinya tidak akan bekerjasama dengan PPBM pada PRU15 dan parti itu hanya akan bekerjasama dengan kerajaan pimpinan Perikatan Nasional sehingga Parlimen dibubarkan.

Saarani berkata, Umno akan berpegang pada prinsip yang sama di Perak.

“Tidak ada (isu) pemecatan (pemimpin PPBM), tidak ada pergaduhan. Kami profesional. Dalam perjumpaan exco, semua orang masih memberikan pandangan dan kami bergurau sesama kami. ”

(Visited 245 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button