Nasional

Tun M bimbang NASA bawa pulang tanah diambil dari asteriod

BEKAS Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad menasihatkan agar Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA)  agar berhati-hati dengan sampel tanah yang diambil dari asteriod untuk dibawa pulang ke bumi.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, sungguhpun ia satu pencapaian luar biasa kepada NASA untuk mendaratkan kapal angkasanya di OSIRIS-REx di atas asteriod Bennu yang mengambil masa tiga tahun perjalanan, namun mereka perlu berhati-hati.

“Ini adalah pencapaian yang luar biasa kerana memerlukan kenderaan angkasa lebih dari 3 tahun untuk mencapai meteorit, mendarat di atasnya, mengambil tanah dan kemudian berangkat untuk ‘terbang’ kembali ke bumi. Perlu 3 tahun untuk kembali ke bumi.

“Ini adalah prestasi yang luar biasa. Tetapi kita tidak dapat mengetahui kandungan tanah meteorit. Kami menganggap bahawa ia adalah unsur-unsur yang terdapat di bumi.

“Tetapi mungkin juga ada masalah yang membahayakan kita di bumi,” kata Dr. Mahathir.

Beliau mengingatkan NASA bagaimana saintis berpendapat bom atom hanya akan meletup dan membunuh penduduk Hiroshima dengan cara yang sama seperti bom lain.

Namun selepas bom itu meletus ia menghasilkan radiasi yang membunuh orang di luar lokasi letupan.

Begitu juga dengan keadaan semasa bagaimana usaha manusia memerangi Covid-19 masih belum menemui penghujung dengan ramai akan mati sebelum vaksin yang berkesan dihasilkan.

“Jadi, bagaimana jika tanah yang kita bawa balik dari meteorit benar-benar baru. Bagaimana jika unsur itu boleh meracuni udara yang kita hirup, atau laut, atau tanah kita.

“Adakah kita yakin bahawa semua elemen di alam semesta adalah seperti unsur-unsur yang kita dapati di bumi ini? Tidak boleh ada sesuatu yang tidak ada di planet kita. Bolehkah ia beracun bagi kehidupan di planet kita?

“Orang-orang di Amerika juga mesti mengenal unsur-unsur invasif. Kami membaca mengenai ikan pemangsa invasif, kepala ular, yang terdapat di tasik dan perairan di AS, yang kebanyakan berasal dari bahagian Asia dan menghancurkan populasi ikan tempatan.

“Oleh itu, berhati-hatilah dengan tanah dari meteorit ini di angkasa lepas,” kata Dr. Mahathir.

OSIRIS-REx dilaporkan mendarat atas Bennu sebuah asteriod berbentuk berlian sebesar bangunan pencakar langit bulan lepas.

Kapal angkasa itu turut mengambil sampel tanah seberat 100 gram dari asteriod yang terletak 200 juta batu dari bumi itu.-SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button