Politik

Tiada lantikan menteri Cina di Sabah kerana tiada yang menang  – Annuar Musa

KERAJAAN negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang baharu tidak dapat melantik menteri cina kerana semua calon yang bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini tewas.

Setiusaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa berkata, ini bererti tidak ada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari kalangan kaum Cina yang dapat dijadikan menteri.

“Saya bercakap dengan rakan kami, Bersatu, pada malam ketika kerajaan negeri dibentuk dan kami menyedari tidak ada wakil rakyat Cina di pihak kami.

“Sebenarnya jika anda mengikuti tradisi Sabah, dari tiga jawatan Timbalan Ketua Menteri, satu akan diberikan kepada Bumiputera Muslim, yang lain dari Bumiputera bukan Islam dan yang terakhir adalah Cina.

“Tetapi sukar (untuk melakukannya) kerana tidak ada seorang pun wakil rakyat Cina yang kami tandingi menang.


“Rakyat mempunyai pilihan dan mereka membuat keputusan dan kita harus menghormatinya,” katanya pada sidang akhbar di Putrajaya, hari ini.

Annuar juga mengatakan secara kebetulan, sebahagian besar wakil rakyat dari latar belakang Cina adalah dari blok pembangkang, ini menunjukkan tiada wakil rakyat Cina di pihak pemerintah.

Namun, menurut Artikel 14 Perlembagaan Negeri Sabah, Yang di-Pertua Negeri boleh melantik sehingga enam orang ADUN ke Dewan Undangan Negeri (DUN) atas parti yang memerintah negeri.

Mengenai ADUN yang dilantik itu, Annuar berharap sekutu politik mereka, Pas akan mendapat salah satu daripada enam kerusi tersebut.

Pas tidak bertanding pada PRN Sabah baru-baru ini.

Selain itu katanya, dua daripada kerusi itu dicadangkan kepada UMNO sementara baki tiga lagi untuk sekutu GRS iaitu Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Jawatankuasa Sekolah Menengah Cina Bersatu Sabah (Sabah Dong Zong) sebelum ini meminta pelantikan menteri Cina dalam Kabinet negeri yang baharu dibentuk.

Pengerusinya, Datuk Jimmy Yong Kyok Ming berkata, masyarakat Cina tidak akan mempunyai saluran untuk menyampaikan isu-isu yang dihadapi oleh sekolah-sekolah dan komuniti Cina kepada kerajaan negeri sekiranya Kabinet negeri tidak mempunyai wakil Cina.

Walaupun tidak ada calon Cina dari GRS yang menang PRN lau, katanya, Ketua Menteri mempunyai hak untuk melantik enam ADUN. – SM

(Visited 299 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button