Ekonomi

SNS Catat Pertumbuhan Untung Bersih 27.4 peratus pada S1

IPOH 27 Jun  – SNS Network Technology Berhad (“SNS” atau “Kumpulan”), penyedia produk, perkhidmatan dan penyelesaian ICT, hari ini melaporkan bahawa keuntungan selepas cukai Kumpulan (“PAT”) bagi suku pertama berakhir 30 April 2023 (“S1 TK2024”) meningkat 27.4% kepada RM7.88 juta berbanding RM6.19 juta pada tempoh yany sama tahun lalu.

Bagi suku dalam tinjauan, Kumpulan mencatatkan peningkatan 16.8 peratus dalam hasil kepada RM289.84 juta daripada RM248.16 juta pada S1 TK2023 manakala untung sebelum cukai (“PBT”) mencatatkan peningkatan 25.5 peratus kepada RM10.32 juta berbanding PBT sebanyak RM8.23 juta.

Penjualan produk ICT membentuk sebahagian besar hasil pada S1 TK2024 pada RM285.24 juta, dengan penyediaan pembaikan peranti dan perkhidmatan berkaitan, serta penjualan perkhidmatan jalur lebar menyumbang RM4.60 juta. 

Mengikut pasaran geografi, Malaysia menyumbang sebahagian besar kepada pendapatan sebanyak RM286.50 juta manakala pasaran lain yang terdiri daripada Australia, Brunei, Indonesia, Maldives dan Vietnam menyumbang RM3.33 juta.

Pengarah Urusan SNS, Ko Yun Hung, berkata, keputusan suku tahunan yang menggalakkan telah disahkan dan membuktikan bahawa strategi Syarikat berada pada laluan teknologi yang betul. 

“Selepas pecutan transformasi digital semasa tempoh pandemik, kami akan meningkatkan lagi penyelesaian kami yang diperlukan untuk memenuhi keperluan digital bagi setiap organisasi. Kami akan terus mengutamakan penyepaduan teknologi canggih seperti ketersambungan 5G, kecerdasan buatan, pembelajaran mesin dan analisis data ke dalam produk, perkhidmatan dan penyelesaian kami,” katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, syarikat mendapati peralihan ke arah kawalan kerja, pembelajaran dalam talian dan pendigitalan dalam persekitaran hibrid telah meningkatkan permintaan untuk komputer riba, desktop, stesen kerja, pelayan dan teknologi berkaitan dengan ketara. 

Akibatnya, dengan peningkatan pergantungan kepada ICT, permintaan untuk produk dan perkhidmatan ICT dijangka kekal kukuh pada masa hadapan. Kitaran penggantian peranti dan kemajuan teknologi yang berterusan akan memacu permintaan untuk produk dan perkhidmatan ICT baharu.

“Dengan peningkatan keperluan untuk akses kandungan digital untuk bakat masa depan Malaysia, kami komited untuk meningkatkan usaha kami melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) kami. Kami kini bekerjasama dengan Yayasan Didik Negara dan 88 Kapten Pulau Pinang untuk menyediakan peranti ICT pendidikan di bawah program “JOI for ALL”. Program ini bertujuan untuk memanfaatkan 188 sekolah dan dianggarkan 40,000 pelajar, merapatkan jurang digital dan memperkasakan pelajar dengan sumber yang berharga untuk pengalaman pembelajaran yang dipertingkatkan.” ujarnya lagi.

Kumpulan juga telah mengumumkan dividen interim satu peringkat pertama sebanyak 0.25 sen sesaham biasa berjumlah RM4.03 juta bagi TK2024 yang akan dibayar pada 28 Ogos 2023. Ini adalah pengagihan dividen ketiga daripada Kumpulan sejak penyenaraiannya. pada September 2022.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button