Luar Negara

Sekurang-kurangnya 17 maut bas bertembung dengan kereta api di Thailand

SEKURANG-KURANGNYA 17 penumpang terbunuh dan lebih daripada 12 cedera apbila sebuah bas bertembung dengan sebuah kereta api di Thailand, kata para pegawai.

Perlanggaran itu berlaku sekitar 50 kilometer (31 batu) timur ibu kota Bangkok ketika penumpang bas sedang dalam perjalanan ke sebuah kuil di wilayah Chachoengsao untuk upacara menandakan berakhirnya Prapaskah Buddha, kata ketua polis daerah.

“Angka kematian yang kita dapati setakat ini adalah 17 orang,” katanya, sambil menambah bahawa kemalangan itu berlaku sekitar pukul 8 pagi hari ini.

Gabenor wilayah Maitree Tritilanond memberitahu wartawan bahawa setakat ini sekitar 29 orang cedera.

Imej awal oleh pekerja penyelamat menunjukkan logam dan serpihan, dengan mayat terbaring di landasan kereta api dan barangan bertaburan.


Bas itu terbalik ke sisinya, bahagian atasnya terbabas, dan pekerja penyelamat mengatakan sebuah kren diperlukan untuk mengangkatnya.

Jumlah korban dan cedera dijangka meningkat.

Kemalangan maut seperti itu biasa terjadi di Thailand, yang jumlah kematian di jalan raya berada di tangga teratas dunia.

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada tahun 2018, Thailand mempunyai kadar kematian lalu lintas kedua tertinggi di dunia.

Walaupun sebahagian besar mangsa adalah penunggang motosikal, kemalangan bas yang melibatkan kumpulan pelancong dan buruh migran sering menjadi tajuk utama.

Pada bulan Mac 2018, sekurang-kurangnya 18 orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera ketika sebuah bas yang membawa penumpang pulang dari percutian di timur laut Thailand melanggar sebatang pokok.

(Visited 255 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button