Nasional

Rakyat Kelantan berharap kerajaan negeri pertimbang buka pawagam

KOTA BARU: Rakyat Kelantan berharap kerajaan negeri pimpinan Pas yang memerintah lebih 32 tahun, berubah fikiran dan mempertimbangkan untuk membuka semula pawagam di negeri pantai timur itu.

Ramai yang kecewa kerana negeri-negeri yang ditadbir Pas termasuk negeri jiran Terengganu mempunyai pawagam.

Muhamad Amir Hafiq yang bekerja sendiri berkata, kali terakhir dia menonton pawagam di negeri ini adalah ketika dia masih kanak-kanak.

“Kalau tidak silap saya berusia lima tahun ketika keluarga membawa saya ke pawagam popular di kawasan pekan untuk menonton filem komedi terkenal yang dimainkan ketika itu.

“Tetapi selepas itu, kami tidak berkesempatan ke pawagam apabila kerajaan negeri memutuskan untuk menutupnya.


“Seperti belia lain, saya kecewa dan tidak gembira dengan perpindahan itu. Saya terpaksa pergi ke negeri lain jika mahu menonton pawagam,” kata pemuda berusia 27 tahun yang berasal dari Pengkalan Chepa itu.

Amir berharap kerajaan negeri mempertimbangkan semula keputusan mereka, jika tidak anak muda sepertinya terpaksa melancong ke Terengganu, Pahang dan Kuala Lumpur semata-mata untuk menonton wayang di pawagam.

Suri rumah Vivi Sumanti Ahmad, 44, berkata menonton wayang di pawagam adalah sebahagian daripada aktiviti keluarga.

“Kerajaan negeri mesti mengambil sikap positif ini. Jangan hanya beranggapan dengan memasuki pawagam akan melihat individu melakukan aktiviti tidak bermoral.

“Kerajaan negeri tidak seharusnya menjadikan ini sebagai alasan untuk tidak membenarkan pawagam beroperasi di negeri ini.

“Ke pawagam umpama aktiviti keluarga terutama pada hujung minggu,” kata ibu kepada lima anak dari Lundang ini.

Kali terakhir Kelantan mempunyai pawagam beroperasi pada 1990, sebelum Pas mengambil alih pentadbiran negeri itu daripada Barisan Nasional.

Antara pawagam yang beroperasi di Kelantan sebelum ini ialah Lido, Rex dan Odeon.

Pada tahun 2018, sebuah syarikat merancang untuk mengendalikan sebuah pawagam bernama Paragon cinema di kompleks beli-belah KB Mall di Jalan Hamzah. Rancangan itu gagal selepas ditolak kerajaan Kelantan.

Isu pawagam Kelantan menjadi bualan hangat sejak kebelakangan ini selepas ketua Pemuda Pasnya ditemui di sebuah pawagam di Kuala Lumpur baru-baru ini.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button