Auto TravelPandu Uji

Proton X-50 memang berbaloi dengan harga

KENDERAAN utiliti sukan (SUV) Proton X50 pasti akan membuka mata sesiapa sahaja dengan tarikan gaya dan kekuatannya sama ada untuk lelaki mahupun wanita.

Unit yang dipandu uji ini adalah varian full spec 1.5 TGDI Flagship yang dilapisi Jet Grey dan tempat duduknya dibalut kulit hitam dan merah.

Model X50 Flagship ini berharga RM103,300 (atas jalan tanpa insurans dengan pengecualian cukai jualan) cukup praktikal yang mana ini merupakan kelebihan berbanding pesaingnya.

Ini termasuk Honda HR-V, Toyota C-HR dan Subaru XV yang didorong oleh semua roda dari segi nilai dengan penyertaan pelengkap, peralatan keselamatan canggih dan kehebatan pengendalian.


Dari segi penampilan, X50 memang setanding dengan model-model saingannya.

Dilengkapi spoiler di bumbung belakang dan paip ekzos quad yang mengapit diffuser belakang.

Juga dilengkapi dengan rim aloi 18 inci yang bergaya dengan tayar siri 215/55 serta isyarat reka bentuk yang tajam dan terpahat di bahagian depan dan sepanjang profil sisinya.

Apabila  semua yang disatukan, X50 akhirnya tampil  “sporty” tanpa ada yang kelihatan tidak kena.

Di sebalik bonet depannya tersembunyi enjin tiga silinder suntikan langsung 1.5 liter membolehkan X50 berdiri sama tinggi dan tetap menonjol dalam saingannya.

Enjin varian Flagship lebih berkuasa pada 177PS pada 5,500rpm dan tork 255Nm dari 1,500 hingga 4,000rpm berbanding 150PS dan 226Nm untuk varian Standard, Executive dan Premium.

Terdapat lebih banyak daya tindak balas dan lonjakan kekuatan untuk roda depan melalui transmisi dwi-klac tujuh kelajuan yang lancar namun pantas.

Pengendali kenderaan ini akan menyedari bagaimana daya naik dengan beberapa bunyi aruhan yang jelas semasa putaran rendah ketika di bawah beban.

Dengan kecepatan penuh, X50 Flagship tidak mengecewakan dengan kuasa yang mudah diakses di sekitar julat pertengahan 3,000 rpm enjin yang menjadikannya sangat berguna.

Ketika enjin menuju ke garisan merah 6,000rpm, kuasa berkurang secara beransur-ansur dan hanya berlaku pada 1,000 rpm terakhir sebelum mencapai redline.

Bagi model Flagship ini tidak kira sama ada berada dalam mod Eco, Normal atau Sport, pengendaliannya tetap lancar.

Sistem penahan hentakannya atau suspension terbukti memberikan reaksi yang baik pada jalan yang tidak rata namun memberikan kestabilan yang cukup baik untuk pecutan dan ketika mengusai selekoh.

Keyakinan memandu terus diperkuat oleh sistem brek yang memberikan sejumlah besar gigitan untuk memperlahankan keadaan apabila diperlukan dan keupayaan ini agak sama dengan kebanyakan produk Eropah.

Di bahagian dalam kemasannya cukup baik untuk pengalaman premium yang menambah kecanggihan melalui penggunaan aluminium, bahan getah sentuhan lembut di kawasan penglihatan tinggi dan alat kawalan yang baik.

Butang-butang itu yang tersedia pula besar dan mudah dijangkau sementara skrin sentuh 10.25 inci menambah cita rasa moden secara teknologi seperti halnya entri tanpa kunci dengan sistem butang tekan untuk hidupkan enjin dan secara kawalan jauh.

Apa yang terbaik adalah, pemilik dapat mengalami pengalaman LCD digital warna sepenuhnya dan but 330 liter yang lebih mudah diakses (tidak seperti lantai but Proton X70 yang agak tinggi).

Untuk penumpang pula, kehadiran mereka dijamin selesa untuk merasai pengalaman X50 kerana ia menyediakan bahagian dalaman yang agak selesa dan luas yang diperkuat dengan panel suria yang dapat ditarik panorama serta akses ke tiga port USB (satu di bawah konsol lantai “terapung” dan dua di belakang sandaran tangan tengah).

Walaupun kesesuaian dan kemasan kabin digabungkan dengan baik untuk semua, ergonomiknya nampaknya tidak sesuai.

Contohnya, kepala tempat duduk di depan mempunyai sudut yang sangat miring ke depan dan bukan untuk mereka yang lebih suka duduk di posisi yang lebih tegak.

Ini memaksa mereka yang berada di depan menundukkan kepala dengan tidak selesa terutama ketika pada mode cruise.

Mencondongkan sedikit tempat sandar pemandu dapat mengatasi masalah ini tetapi tangan pula akan berada pada kedudukan yang agak jauh dari stering menjadikan pemanduan jauh tidak beberapa selesa.

Dalam erti kata keseluruhan, pembeli SUV anggaran akhirnya berhasrat untuk varian Flagship dan menambahkan pada pintu belakang berkuasa pilihan.

Keseluruhannya, bagi peminat SUV pada bajet pertengahan elok memilih  model Flagship dan menambah tailgate sebagai pilihan.

Selain harga, model ini juga menawarkan banyak kelebihan berbanding daripada apa yang ditawarkan oleh pesaing termasuk sistem bantuan pemanduan canggih yang biasanya akan menaikkan harga kenderaan jenis ini secara keseluruhan.

Harga yang ditawarkan ini amat berbaloi dengan apa yang ditawarkan oleh Proton melalui model X-50.

 

(Visited 242 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button