Ekonomi

Petronas Carigali dapat kontrak RM399 juta dari Petrofac

Penyedia perkhidmatan berasaskan petroleum dari United Kingdom,  Petrofac telah dianugerahkan kontrak baharu bernilai sekitar RM399 juta oleh Petronas Carigali Sdn Bhd, anak syarikat Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

Skop kerja kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) akan merangkumi penghantaran loji Kemudahan Jualan Gas Tambahan 2 (BAGSF-2) baharu Bintulu yang terletak di pesisir pantai di Tanjung Kidurong, Bintulu, Sarawak, kata Petrofac dalam satu kenyataan pada Isnin (8 Nov).

Menurut Petrofac pada Isnin, pembangunan itu termasuk unit proses dan utiliti, unit rawatan efluen, gelincir pemeteran, tangki air api, pam, sistem suar dan bangunan pencawang utama.

Sebagai tambahan kepada kapasiti 390 juta kaki padu standard sehari (MMSCFD) kemudahan baharu itu, projek itu juga akan melibatkan pengubahsuaian medan perang dan mengikat dalam loji Petronas sedia ada, juga terletak di Bintulu.

“Kami telah bekerjasama rapat dengan Petronas sejak 2004, menggunakan keupayaan perkhidmatan dan kepakaran luas kami untuk menyokong pembangunan infrastruktur tenaga Malaysia. Kontrak itu akan diserahkan oleh anak syarikat tempatan kumpulan Petrofac, Petrofac Engineering Services (Malaysia) Sdn Bhd, dengan sokongan kejuruteraan daripada Petrofac RNZ dan rantaian bekalan dan subkontraktor tempatan, seterusnya menyokong komitmen kami terhadap penghantaran tempatan,” kata ketua pegawai operasi Petrofac Nick Shorten.

Malaysia ialah pusat operasi Petrofac di rantau Asia-Pasifik. Ia menggabungkan kejuruteraan, operasi, kejuruteraan telaga, bawah permukaan, pengurusan aset, penyahtauliahan dan keupayaan latihan syarikat untuk menyokong pasaran tempatan dan Asia

(Visited 445 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button