NasionalParlimen

Pegawai kepada Tun M di Parlimen positif COVID-19 – Sumber KKM

Seorang pegawai kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dikesan positif COVID-19.

Menurut sumber Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pegawai tersebut antara 11 individu yang didapati positif dalam saringan yang dilakukan di Parlimen Khamis lalu.

Tambah sumber tersebut, pegawai kepada Ahli Parlimen Langkawi itu juga didapati positif melibatkan varian yang membimbangkan (VOC) iaitu varian Delta.

Astro AWANI difahamkan KKM sedang giat menjalani langkah pengesanan kontak rapat dan individu berkenaan menjalani perintah kuarantin.

Pejabat Ahli Parlimen Langkawi itu ketika dihubungi mengesahkan perkembangan tersebut dan memaklumkan pegawai yang bertugas di Parlimen itu didapati tidak bergejala dan sedang menjalani kuarantin.


Ujian saringan ke atas Dr Mahathir juga didapati negatif dan beliau juga tiada sebarang kontak dengan pegawai berkenaan ketika di Parlimen.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah semalam berkata semua yang akan hadir ke sesi sidang Mesyuarat Khas Parlimen Isnin ini dinasihatkan untuk menjalani ujian saringan COVID-19 terlebih dahulu.

Katanya, mereka yang bergejala juga perlu membuat pemeriksaan dan tidak menghadiri sesi di Parlimen.

Sehingga Khamis keputusan ujian saringan COVID-19 yang dilakukan di Parlimen mendapati 11 kes positif secara keseluruhan.

Dewan pada Khamis ditangguhkan disebabkan kebimbangan peningkatan kes di Parlimen.

(Visited 260 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button