GajetUlasan

Oppo Find X3 Pro: Taruhan baharu jenama phone terbesar di China

OPPO jenama telefon pintar China kini semakin menunjukkan belang. Syarikat yang beribu pejabat di Shenzhen itu memulakan tahun ini dengan melancarkan telefon bimbit konsep yang menjadi bualan di internet, kemudian ia mengalahkan Huawei sebagai jenama telefon nombor satu China (terima kasih  kepada pemerintah AS), dan kini ia memiliki model baharu telefon yang ciri-ciri pada kameranya boleh melakukan pelbagai helah yang tidak terdapat pada telefon lain.

Model Oppo Find X yang asal dikeluarkan pada tahun 2018. Ia adalah telefon bimbit pelik lebih kepada eksperimental yang tidak sama seperti telefon lain di pasaran. Ini memiliki sistem kamera yang tersembunyi di balik cengkerang telefon ketika tidak digunakan. Ini menjadikan telefon itu sedikit membonjol dan terasa seperti kurang selesa kerana ada lekukan terutama apabila dimasukkan dalam poket.

Find X3 Pro jauh lebih konvensional, tetapi berjaya mengekalkan beberapa estetika reka bentuk yang sama dengan yang asli.  Ini berkat plat kaca belakang Find X3 Pro, satu bahagian kaca yang merangkumi sistem kamera.

Lebih daripada 99 peratus telefon pintar di pasaran mempunyai modul kamera yang terpisah dari plat belakang. Sekiranya modul kamera tidak menonjol dari bahagian belakang telefon, maka satu bahagian penutup kaca tidak diperlukan. Tetapi Find X3 Pro, seperti semua telefon pintar moden, mempunyai sistem kamera yang sangat berkuasa yang memerlukan tambahan berat. Oleh itu, bahagian kamera kelihatan menonjol sikit, tetapi  masih ditutupi plat kaca melalui kelengkungan halus.


Bonjolan pada bahagian kamera ini menjadikan rupanya dan penampilannya agak pelik sedikit. Tetapi secara peribadi ia memberikan ciri unik kepada telefon ini di mana bahagian lengkungan ini memberikan pantulan cahaya dalam coraka berbeza malah mungkin boleh dikatakan ia memberikan identiti kepada telefon ini.

Oppo memberitahu, mereka telah memetakan lebih daripada 2,000 titik kelengkungan pada kaca untuk mencapai reka bentuk ini — ini adalah binaan unik yang belum pernah dilihat sebelumnya. Telefon bimbit ini  pastinya terasa selesa dipegang, tidak terlalu berat atau tebal pada 193g dan 8.26mm, dan telefon ini tidak mempunyai hujung yang tajam. Malah penonjolan kamera, yang cenderung menghasilkan kelebihan rata pada 99 peratus telefon, tidak berapa terasa pada telefon ini hasil lengkungan plat kaca.

Pertama sekali mari kita membahas keseluruhan spesifikasi dan komponen telefon ini. Paparannya adalah panel WQHD 6.7 inci -bermaksud ia mempunyai resolusi 1440 p, ia boleh dilakukan penetapan semula pada kadar penetapan yang berubah-ubah hingga 120Hz. Kadar penetapan yang lebih cepat memastikan animasi telefon kelihatan lebih lancar dan penuh semangat.

Oppo menganggp telefon ini cukup hebat kerana ia yang pertama menggunakan panel 10-bit, bermaksud ia dapat memaparkan satu bilion warna. Hampir semua telefon lain di pasaran menggunakan panel 8-bit, yang dapat “hanya” memaparkan 16.7 juta warna.

Realitinya 16.7 juta warna sudah cukup dan tidak mungkin ada orang yang boleh membezakn  atau mengatakan dapat “melihat lebih banyak warna” di skrin Find X3 Pro daripada telefon Android kelas tinggi yang lain.

Tetapi itu tidak bermaksud layar paparannya tidak kelihatan baik – ia kelihatan luar biasa, dan panel paparan yang dilihat pada telefon bimbit Xiaomi dan Samsung baru-baru ini.

Find X3 Pro dikuasakan oleh Qualcomm Snapdragon 888 dengan 12GB RAM, jadi ini adalah komponen kedudukan tertinggi. Telefon ini juga menyokong pengecasan tanpa wayar dan mempunyai ketahanan air IP68. Dan tidak seperti Samsung dan Apple, ia dilengkapi dengan bata pengecasan dalam kotak, pengecasan 65W yang sangat pantas yang dapat melengkapkan bateri 4,500 mAh telefon dari 0 hingga 50 peratus dalam masa kurang dari 15 minit.

Kerana skrin mempunyai kadar penyegaran yang tinggi dan padat piksel, bateri 4,500 mAh hanya dapat menghidupkan peranti ini selama sekitar 12-13 jam penggunaan, yang tahan lama, tetapi hayat bateri tidak hebat.

Terdapat pilihan untuk menurunkan kadar penetapan semula skrin untuk jangka hayat bateri yang lebih baik, tetapi terpulang pada cita rasa masing-masing dan tentunya skrin 120Hz kelihatan jauh lebih baik daripada 60Hz.

Kamera

Mari kita bercakap mengenai sistem kameranya pulau. Sistem utama Oppo Find X3 Pro adalah susunan kamera quad yang menampilkan dua sensor Sony IMX 766 50-megapiksel yang meliputi fokus yang lebar dan ultra-lebar; lensa zoom telefoto 13-megapiksel, dan “lensa mikroskop” 3-megapiksel.

Lensa terakhir itulah yang dapat melakukan perkara yang belum pernah dilihat sebelumnya. Ini pada dasarnya membolehkan anda meletakkan telefon dengan sangat dekat dengan objek — jadi kamera pada dasarnya menekan terhadap objek yang mahu dirakam — dan menangkap tangkapan makro super diperbesar sehingga menunjukkan perincian yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Cuba lat contoh foto ini.

Perisian dan prestasi keseluruhan

OPPO Pro Find X3 menggunakan perisian perisian Oppo melalui Android 11. Perisian, bernama ColorOS, penuh dengan pilihan penyesuaian, dan berputar tanpa cegukan walaupun dimuat dengan aplikasi.

Telefon ini mempunyai pembesar suara stereo dan paparan yang cemerlang, jadi senang juga digunakan untuk game atau filem. Secara keseluruhan, telefon ini berprestasi tinggi.

Walau bagaimanapun, harga sangat tidak menentu

Find X3 Pro adalah telefon utama premiumt. Tetapi harganya berbeza-beza dari negara ke negara dan perbezaannya sangat membingungkan. Di UK, harganya 1099 pound, yang sama nilai AS$1,500. Di bahagian lain Eropah harganya €1,149, bersamaan dengan AS$1,300. Di China, ini adalah yang paling berpatutan seperti yang diharapkan, berharga 5.499 yuan, sekitar AS$845.

Selebihnya di Asia, termasuk Hong Kong dan Singapura, mungkin akan melihat harga di suatu tempat antara China dan Eropah. Mereka yang tinggal di UK perlu membayar hampir dua kali ganda daripada yang dibayar oleh orang lain di dunia.

Dan di Malaysia harganya sekitar  RM3,655 hingga RM4,103.

(Visited 195 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button