Ekonomi

Minetech catat peningkatan hasil 46 peratus untuk suku keempat

KUALA LUMPUR 30 Mei – Minetech Resources Berhad (“Minetech” atau “Syarikat”), pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat melaporkan peningkatan hasil sebanyak 46.1 peratus kepada RM36.9 juta untuk suku keempat berakhir 31 Mac 2023 (S4 TK2023) berbanding hasil sebanyak RM25.2 juta pada S4 TK2022.

Syarikat mencatatkan kerugian sebelum cukai (LBT) sebanyak RM7.2 juta untuk S4 TK2023 berbanding LBT sebanyak RM12.1 juta pada S4 TK2022.

Bagi TK2023, Syarikat mencatatkan pertumbuhan hasil sebanyak 45.4 peratus kepada RM124.2 juta berbanding RM85.4 juta pada TK2022 manakala LBT bagi tempoh dalam tinjauan telah dikurangkan separuh kepada RM10.2 juta daripada RM24.3 juta.

Bagi suku dalam tinjauan, bahagian kejuruteraan awam merekodkan hasil sebanyak RM23.4 juta dengan keuntungan operasi sebanyak RM2.3 juta berbanding hasil sebanyak RM14.7 juta dan keuntungan operasi sebanyak RM0.9 juta pada S4 TK2022.

Hasil bahagian produk bitumen meningkat kepada RM8.6 juta dengan kerugian operasi RM0.2 juta berbanding hasil RM5.1 juta dan untung operasi RM0.5 juta manakala pendapatan bahagian perkhidmatan berkurangan kepada RM0.4 juta dengan kerugian operasi RM0.6 juta berbanding hasil RM1.7 juta dan kerugian operasi RM4.8 juta pada S4 TK2022.

Pengarah Eksekutif Minetech Matt Chin berkata, perniagaan kejuruteraan awam dan produk bitumen terus menjadi penyumbang penting kepada hasil.

“Bagi perniagaan kejuruteraan awam, sumbangan yang lebih tinggi kepada hasil sebanyak RM14.9 juta daripada lombong emas Selinsing berbanding RM8.9 juta setahun lalu adalah disebabkan oleh peningkatan jumlah kerja. Peningkatan dalam jualan enamel salutan menghasilkan pendapatan yang lebih tinggi untuk perniagaan produk bitumen manakala kerugian operasi adalah disebabkan oleh kos pembaikan dan penyelenggaraan sekali sahaja,” katanya di sini hari ini.

Perniagaan perkhidmatan telah menyaksikan peningkatan dengan kerugian operasi yang banyak dikurangkan walaupun penurunan hasil. Hasil yang lebih rendah ini disebabkan terutamanya oleh bekalan tenaga kerja yang lebih rendah, perkhidmatan penyelenggaraan tangki simpanan dan bilangan urus niaga pengiriman wang yang lebih rendah.

Syarikat kekal fokus untuk mengembangkan perniagaan baharu yang telah kami pelbagaikan dalam tempoh tiga tahun yang lalu, yang termasuk teknologi kewangan dan tenaga boleh diperbaharui (RE) yang boleh membantu mengekalkan pendapatan dan pertumbuhan dalam jangka panjang, katanya.

“Bagi usaha niaga RE, kami memenangi kontrak bernilai RM36.7 juta pada Januari tahun ini daripada Tesdec Hydropower Sdn Bhd untuk pembangunan loji kuasa hidro mini 3MW di Besut, Terengganu. Kami optimistik dengan berhati-hati terhadap unjuran Syarikat memandangkan pertumbuhan ekonomi yang lebih baik daripada jangkaan sebanyak 5.6 peratus pada S1 yang disokong oleh pertumbuhan menyeluruh merentas semua sektor ekonomi,” tambahnya.

(Visited 40 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button