Nasional

Menjadi punca kluster Bah Lunas: Ahli Politik akan disaman

SEKUMPULAN penduduk yang terlibat menyaman pemilik restoran nasi kandar kerana menjadi punca kluster Sivagangga Covid-19 di Kedah, hari ini mengatakan mereka juga akan mengemukakan tindakan yang sama kepada seorang ahli politik kerana memulakan kluster baru di daerah Kulim setelah kembali dari Sabah baru-baru ini.

Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah (CAKE), Mohamad Yusrizal Yusoff berkata, ahli politik itu cuai kerana gagal menjalani ujian virus itu setelah kembali dari berkempen di Sabah, yang merupakan kawasan berisiko tinggi.

“Kami tidak akan berkompromi dengan sesiapa yang tidak mematuhi SOP Covid-19 atau dengan sengaja melanggarnya kerana ini menyebabkan pengguna dan rakyat di Kedah menderita.

“Tuntutan itu akan dimulakan oleh masyarakat Kulim terhadap ahli politik tersebut secara percuma. Mereka yang ingin menjadi sebahagian daripada tuntutan itu boleh menghubungi kami di Facebook atau 04-7718241,” kata Yusrizal kepada Free Malaysia Today.

Akibat daripada penularan kluster baharu itu, Sekolah Kebangsaan Permatang Janggus di Penaga, Butterworth terpaksa ditutup dan semua murid termasuk sebahagian ibu bapa perlu menjalani ujian calitan.

Ibu bapa pelajar juga terlibat kerana isteri ahli politik berkenaan yang juga seorang guru di sekolah itu juga positif.

Ini menyebabkan 396 pelajar diuji minggu lalu, dengan 71 didapati negatif setakat semalam. Yang yang lain masih belum ada keputusannya.

Kawasan sekitar sekolah sekarang ditutup kepada umum selama seminggu mulai 1 Oktober.

Pada 19 Ogos, CAKE mengemukakan saman sivil bernilai RM1.5 juta terhadap seorang warganegara India yang dikatakan sebagai pencetus kelompok Sivagangga di Mahkamah Tinggi di sini. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button