Sukan

Malaysia hilang kelayakan dalam acara renang gaya bebas berganti-ganti Sukan SEA

HANOI: Pasukan renang Malaysia kehilangan pingat perak dalam acara renang berganti-ganti gaya bebas 4x100m lelaki, selepas pasukan itu, bersama Singapura, hilang kelayakan untuk permulaan palsu di Istana Sukan Akuatik di sini, malam tadi.

Berdasarkan keputusan awal yang ditunjukkan pada papan mata, Singapura yang dikuasakan oleh bekas juara Olimpik Joseph Schooling, Mikkel Lee, Quah Zheng Wen dan Jonathan Tan menduduki tempat pertama dengan catatan masa tiga minit 17.19 saat.

Malaysia yang diwakili Welson Sim, Lim Yin Chuen, Khiew Hoe Yean dan Arvin Shaun Singh Chahal, menduduki tempat kedua dengan catatan masa 3:20.13s, lebih pantas daripada rekod kebangsaan 3:21.06s yang dicatatkan pada Sukan Asia 2018, diikuti oleh Vietnam (3:21.81s).

Kehilangan kelayakan Singapura dan Malaysia menyaksikan Vietnam dianugerahkan emas, manakala Indonesia (3:24.090s) dan Thailand (3:24.280s) masing-masing meraih perak dan gangsa.

Jurulatih kebangsaan Chris Martin berkata berdasarkan pemeriksaannya dengan sistem pemasaan Omega, salah seorang perenang terjun 0.12s lebih awal ke dalam kolam.


“Kami sangat kecewa kerana ia adalah terjunan yang sangat cemerlang, mengatasi rekod kami sebelum ini.

“Saya memberitahu mereka bahawa kehilangan pingat ini sepatutnya menjadikan mereka lebih berazam dalam acara individu dan menunjukkan bahawa anda mampu,” katanya kepada pemberita selepas kehilangan kelayakan diumumkan.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button