Sukan

Farkhan lakar sejarah julang tali pinggang antara benua IBF

Petinju profesional negara Muhammad Farkhan Haron melakar sejarah, apabila berjaya menjulang tali pinggang Juara Antara Benua Persekutuan Tinju Antarabangsa (IBF), dalam Kejohanan Tinju Antarabangsa Johor (JIBC) 2019, yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada, di Johor, malam tadi.

Muhammad Farkhan menewaskan petinju Tanzania, Pascal Abel Ndomba menerusi pukulan ‘teknikal knock out’ (TKO) pada pusingan ketujuh, sekali gus mengekalkan rekod tanpa kalahnya selepas 11 perlawanan.

Pukulan padu Muhammad Farkhan itu turut menyebabkan Ndomba rebah, sekali gus menarik diri daripada meneruskan perlawanan.

Pertarungan yang sengit itu menyaksikan petinju berasal dari Johor itu, terus mempertahankan gelarannya bagi Juara Asia Kelas Cruiserweight Persatuan Tinju Dunia (WBA) dan Kelas Light Heavyweight Majlis Tinju Dunia (WBC).

Muhammad Farkhan ketika ditemui selepas pertarungan itu berkata, beliau tidak menyangka pertarungannya itu akan berakhir awal, memandangkan Ndomba agak agresif dan memberikan saingan yang sengit.


“Pada pusingan pertama dan kedua, Ndomba agresif… kemudian pusingan keempat dan kelima saya cuba untuk beri tentangan.

“Tetapi pada pusingan ketujuh saya tidak pasti tumbukan mana yang mengena, kerana sebagai petinju kita akan tumbuk apa yang boleh, terlalu pantas… Alhamdulillah saya masih ‘undefeated’, ‘untouchable’,” katanya.

Beliau dalam masa sama menjelaskan, walaupun Ndomba tiba lewat bagi sesi timbangan semalam, ia bukanlah alasan pemain itu tidak dapat memberikan persaingan yang terbaik.

“Kita ada di sini, kami berdua mempunyai persediaan yang baik dan latihan …jadi pada saya, menang adalah menang dan kalah adalah tetap kalah,” katanya.

— BERNAMA

(Visited 59 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button