MahkamahNasional

Mahkamah perintah Guan Eng bayar RM250,000 kepada Azeez

Mahkamah Rayuan memerintahkan Pengerusi DAP Lim Guan Eng membayar ganti rugi RM250,000 kerana memfitnah bekas Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim lima tahun lalu.

Dalam keputusan sebulat suara, Hakim Azizah Nawawi yang mempengerusikan panel tiga hakim mendengar rayuan itu berkata, Lim tidak berhak untuk bergantung pada pembelaan justifikasi, komen yang adil atau perlindungan bersyarat, lapor The Edge.

Panel itu, termasuk Hakim Mariana Yahya dan Azimah Omar turut memerintahkan Lim membayar kos RM70,000.

Azeez merayu keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 11 Disember 2020 yang menolak samannya terhadap bekas ketua menteri Pulau Pinang itu berhubung ulasan dibuat mengenai projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Azeez memfailkan saman itu pada Mac 2018 dengan mendakwa Lim mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah semasa sidang media di pejabat ketua menteri Pulau Pinang pada 28 Februari 2018 dan semasa majlis rumah terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang pada hari sama.

Pada masa itu, Lim mengaitkan Azeez dengan bayaran RM3 juta sebagai yuran perundingan daripada pemaju projek terowong dasar laut itu. – FMT – SM

(Visited 74 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button