Ekonomi

KLCI ditutup rendah ekoran sentimen Covid-19

INDEKS FBM KLCI ditutup 10,91 mata atau 0.72 peratus lebih rendah pada 1,512.53 hari ini, kerana kebanyakan saham komponen mengalami tekanan jual ketika negara melaporkan kes Covid-19 yang masih tinggi.

Penganalisis penyelidikan kanan Malacca Securities Sdn Bhd, Kenneth Leong memberitahu theedgemarkets.com bahawa sentimen pelabur telah terganggu oleh lonjakan jumlah jangkitan Covid-19 harian.

Prestasi bursa tempatan hari ini juga mencerminkan prestasi pasaran serantau yang lemah, katanya.

Keseluruhan pasaran secara keseluruhannya rendah, dengan kerugian mengalahkan untung pada 700 berbanding 343.

Sebanyak 4.82 bilion saham bernilai RM2.74 bilion diperdagangkan.


Semua indeks Bursa Malaysia ditutup rendah, dengan indeks Penjagaan Kesihatan paling tinggi setelah turun 2.01 peratus pada paras 2.858.06. Ini diikuti indeks Telekomunikasi dan Media, yang jatuh 1.51 peratus untuk ditutup pada 690.15, dan FBM ACE, yang merosot 1.34 peratus pada 7.323.50.

Kaunter terkemuka turun menunjukkan kejatuhan termasuk Hartalega Holdings Bhd (turun 31 sen atau 4.03 peratus kepada RM7.39), MISC Bhd (turun 18 sen atau 2.62 peratus kepada RM6.68) dan Hap Seng Consolidated Bhd (turun 17 sen atau 2.16 peratus kepada RM7. 71).

Kaunter lain yang merosot dalam bursa hari ini termasuk Malaysian Pacific Industries Bhd, Carlsberg Brewery Malaysia Bhd, Heineken (M) Bhd, Hong Leong Bank Bhd, Nestle (M) Bhd dan Chin Teck Plantations Bhd.

Genetec Technology Bhd, Sam Engineering & Equipment (M) Bhd dan KESM Industries Bhd adalah antara yang mencatatkan keuntungan hari ini.

Saham yang paling aktif diperdagangkan adalah Kanger International Bhd, SMTrack Bhd, PUC Bhd, MAG Holdings Bhd, Dagang NeXchange Bhd, Careplus Group Bhd, BCM Alliance Bhd dan Saudee Group Bhd.

Di tempat lain di Asia, Indeks Komposit Bursa Saham Shanghai turun 2.34 peratus sementara Indeks Hang Seng Hong Kong jatuh 4.13 peratus; Seoul Kospi turun 0.91 peratus.

Reuters melaporkan bahawa saham Asia merosot ke posisi terendah tujuh bulan pada hari Isnin kerana peraturan berkenaan dengan kenaikan ekuiti China dan pendapatan korporat AS yang kuat menyedut dana dari pasaran baru muncul ke Wall Street.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button