Luar Negara

Jokowi diam-diam tandatangan undang-undang ‘omnibus’

Menjelang malam Isnin, Presiden Indonesia Joko Widodo secara diam-diam menandatangani rang undang-undang rangsangan ekonomi ketika ratusan ribu orang ramai turun ke jalan mengadakan bantahan.

Undang-undang omnibus pertama kali dibuat sebagai usaha mencipta peluang pekerjaan penting yang akan menghidupkan kembali ekonomi negara terbesar di Asia Tenggara, memangkas kerenah dan membersihkan sekumpulan peraturan yang telah menyekat pelaburan.

Tetapi ketika mereka bangun pada hari Selasa, hanya sedikit orang Indonesia yang tahu dengan tepat apa yang ada dalam undang-undang baru, yang tiba-tiba bertambah dari 812 menjadi 1,187 halaman.

“Ini adalah proses perundangan terburuk yang saya ketahui dalam sejarah Indonesia,” kata Bivitri Susanti, seorang pensyarah fakulti undang-undang di Jakarta.

Indonesia memiliki jumlah kes virus korona terbesar di rantau ini, dengan sekurang-kurangnya 14,000 kematian, dan tahun ini ekonominya berada di bakal mengalami kemelesetan terburuk bagi tempoh 20 tahun.


Pengkritik telah menolak undang-undang baharu untuk menggantikan akta perlindungan buruh dan alam sekitar di negara di mana perlindungan seperti itu sudah tidak dapat dilaksanakan dengan baik.

Langkah-langkah rangsangan memungkinkan projek pembangunan tertentu berjalan tanpa penilaian alam sekitar atau berunding dengan masyarakat Orang Asli. Pembakaran hutan hujan dan tanah gambut Indonesia, yang sebahagian besar memberi laluan kepada pembukaan kelapa sawit secara besar-besaran yang menyumbang kepada sumber utama pelepasan karbon global.

Undang-undang itu juga memansuhkan syarat gaji minimum dan cuti wajib bagi pekerja. Ia juga membolehkan perniagaan menggantikan pekerja sepenuh masa dengan pekerja kontrak yang lebih murah. Kerajaan Indonesia mengatakan langkah itu akan menghasilkan sekitar 1 juta pekerjaan baharu setahun.

“Isi undang-undang, terutama mengenai bahagian pekerjaan, merugikan pekerja,” kata Iqbal, presiden Gabungan Kesatuan Sekerja Indonesia.

Jokowi menjadi presiden sejak 2014  dan memenangi untuk penggal kedua baru-baru ini berusaha menghapuskan pelbagai kerenah birokrasi dan manipulasi undang-undang yang rumit sehingga menyukarkan pelabur masuk ke Indonesia.

Setelah rang undang-undang rangsangan itu diluluskan oleh Parlimen pada awal Oktober, ratusan ribu orang Indonesia bergabung dalam mogok tiga hari di seluruh negara yang sering berubah menjadi tunjuk perasaan ganas.

Gabungan kesatuannya mengemukakan saman di Mahkamah Perlembagaan pada hari Selasa pagi, dengan alasan bahawa undang-undang baru itu melanggar hak perlembagaan pekerja. Kajian semula kehakiman yang berjaya boleh menyebabkan pembatalan undang-undang, tetapi para sarjana undang-undang mengatakan kemungkinan hasil seperti itu sangat kecil.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button