Rencah Hidup

Jakarta sudah mula bertindak, Kuala Lumpur bila lagi

Gabenor DKI Jakarta, Anies Baswedan mengeluarkan Peraturan Gabenor (Pergub) mengenai penyediaan lintasan sepeda. Dengan penerbitan peraturan itu, pelanggar dan pelanggar laluan basikal akan dikenakan tindakan.

Pergub nombor 128 tahun 2019 mengenai Peruntukan Laluan Basikal dikeluarkan pada 20 November 2019.

Pergub menjelaskan kawasan yang disediakan untuk lorong-lorong basikal iaitu Medan Merdeka Selatan Street, Jalan MH Thamrin, Jalan Imam Bonjol, Jalan Pangeran Diponegoro, Jalan Salemba Raya, Jalan Proclamation, Jalan Penataran, Jalan Pengakap, Jalan Pramuka, Jalan Pemuda dan Jalan Jenderal Sudirman.

Jalan Sisingamangaraja, Jalan Panglima Polim, Jalan Fatmawati Raya, Jalan Tomang Raya, Jalan Kyai Caringin, Jalan Cideng Timur, Jalan Cideng Barat, Jalan Kebon Sirih, Jalan Fachrudin, Jalan Matraman Raya, Jalan Jatinegara Barat dan Jalan Jatinegara Timur.

Walaupun kenderaan yang dibenarkan untuk menggunakan lorong basikal ialah basikal elektrik, basikal biasa, otopet, skuter, hoverboard, dan unicylce.

Sementara itu, polis bersedia untuk menindaklanjuti peraturan mengenai lorong basikal. Polis akan memandu pemandu yang menyeberangi lorong basikal. Peraturan ini akan berkuatkuasa pada hari Isnin 25 November 2019.

“Bermula esok, Polis Ditlantas Metro Jaya akan melaksanakan tindakan menghukum  pemandu yang menggunakan lorong basikal,” kata Ketua Perhubungan Polis Metro Jaya, Pesuruhjaya Polis Yusri Yunus dalam satu kenyataan pada Ahad.

(Visited 113 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button