Luar Negara

Individu dengan alergi terhadap ubatan dan makanan tidak sesuai guna vaksin Covid-19

Penggunaan vaksin Covid-19 pertama di dunia  dalam masa 24 jam setelah seseorang mengenal pasti mereka dengan  alergi serius terhadap ubat-ubatan atau makanan diberitahu untuk tidak mengalami vaksin keluaran Pfizer kerana dua kakitangan NHS jatuh sakit sejurus selepas divaksinasi.

Jumlah orang yang dilarang tidak diketahui, tetapi sehingga 7 juta orang di Britain mempunyai alergi yang cukup parah sehingga memerlukan rawatan perubatan, menurut NHS, sementara sekitar 250,000 orang perlu membawa EpiPen setiap saat.

Hari ini Agensi Pengawalseliaan produk Ubat dan Kesihatan Britain (MHRA) memberikan nasihat berjaga-jaga kepada semua 50 badan amanah NHS yang kini memvaksinasi penduduk bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai riwayat reaksi alahan ‘ketara’ tidak boleh menerima vaksin.

Profesor Stephen Powis, pengarah perubatan nasional untuk NHS di England, mengatakan: ‘MHRA telah menasihati secara berjaga-jaga bahawa orang yang mempunyai riwayat reaksi alergi yang signifikan tidak menerima vaksinasi ini setelah dua orang dengan riwayat reaksi alergi yang signifikan memberi reaksi yang buruk. semalam. Kedua-duanya pulih dengan baik. ‘

Kedua-dua petugas penjagaan kesihatan yang tidak disebutkan namanya itu memerlukan rawatan segera tetapi ‘pulih dengan baik’ setelah mereka mengalami simptom sejurus selepas mendapat suntikan pada hari pertama program vaksinasi terbesar di Britain semalam. – AGENSI


(Visited 459 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button