Ekonomi

Hishammuddin tidak perlu letak jawatan, kata PM

Menteri Pertahanan Kanan Hishammuddin Hussein tidak perlu meletakkan jawatan walaupun beliau didapati melanggar SOP Covid-19 pada satu majlis di Johor, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail berkata kesalahan yang dilakukan oleh Hishammuddin bukanlah satu jenayah, katanya pada sidang media.

“Melanggar SOP bukan satu jenayah. Notis kompaun telah dikeluarkan oleh kementerian kesihatan.

“Ramai pegawai kerajaan telah melanggar SOP. Adakah mereka perlu meletakkan jawatan mereka?”

Awal hari ini, Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh telah menuntut peletakan jawatan Hishammuddin, dengan menyebut pelanggaran itu sebagai “tidak boleh dimaafkan” memandangkan beliau mempengerusikan Mesyuarat Kuartet Menteri Covid-19 dan didakwa mengurus dan mengumumkan SOP Covid-19.


Yeoh mempersoalkan bagaimana orang ramai boleh mempercayainya dalam memutuskan SOP untuk bergerak ke hadapan.

Hishammuddin telah ditangkap dalam video bergaul dalam orang ramai semasa pelancaran Briged MIC Johor di Kota Iskandar semalam.

Dia kemudiannya mengaku dalam tweet dia melakukan kesalahan dan bahawa “tiada sesiapa yang berada di atas undang-undang”.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin kemudiannya mengarahkan notis kompaun dikeluarkan kepadanya kerana melanggar peraturan penjarakan fizikal.

Presiden MIC SA Vigneswaran dan Pengerusi BN Johor Hasni Mohammad, yang juga penyandang menteri besar Johor, turut dikenakan notis kompaun kerana melanggar SOP pada majlis yang sama.

 

(Visited 130 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button