Ekonomi

Anak syarikat F&N kuasai pegangan dalam Ladang Permai Damai dengan wang tunai RM215.59 juta

Anak syarikat Fraser & Neave Holdings Bhd (F&N) telah mencadangkan pengambilalihan untuk mengambil alih keseluruhan pegangan ekuiti dalam Ladang Permai Damai dengan pertimbangan tunai RM215.59 juta.

Dalam pemfailan kepada Bursa Malaysia pada Isnin, syarikat minuman itu berkata anak syarikat tidak langsung miliknya, Dagang Sejahtera Sdn. Bhd.(DSSB), memeterai perjanjian penjualan saham bersyarat dengan Dupont & Leosk Enterprises Sdn Bhd dan Malaysia Nominees ( Tempatan) Sdn Bhd sebagai pemilik berdaftar saham dan syarikat penama OCBC Bank (Malaysia) Bhd pada 25 April untuk cadangan pengambilalihan.

Menurut kumpulan itu, Ladang Permai Damai terutamanya terlibat dalam penanaman kelapa sawit, pemprosesan tandan buah segar dan pemasaran minyak sawit mentah, isirung sawit dan tandan buah segar.

“Niat perniagaan DSSB dalam memperoleh Ladang Permai Damai adalah untuk Kumpulan F&N memulakan perniagaan susu segar huluan bagi pengeluaran hiliran dan pengedaran susu segar.

“Adalah menjadi hasrat selepas selesai cadangan pengambilalihan, Ladang Permai Damai akan memajak ladang mereka kepada Kumpulan F&N pada kadar pasaran yang adil bagi menjalankan operasi ladang tenusu bersepadu dan ladang tanaman.

“Ladang Permai Damai akan membolehkan Kumpulan F&N memiliki perniagaan dan operasi integrasi menegak berdasarkan tanaman tempatan untuk makanan kepada ladang tenusu F&N, yang seterusnya akan menurunkan kos rantaian nilai seliter,” kata kumpulan itu.

Ini akan membolehkan F&N kurang bergantung kepada susu import dan mempromosikan industri pertanian tempatan, tambahnya.

Sementara F&N memiliki 65 peratus daripada DSSB, syarikat itu menyatakan bahawa 35 peratus daripada modal saham terbitan DSSB dimiliki oleh Dagang Permai Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button