Ekonomi

Faedah nyata urusan dagangan Indo-Pasific perlu didedahkan – Tengku Zafrul

RANGKA Kerja Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF) di mana 14 negara anggota telah menandatangani perjanjian rantaian bekalan, menandakan kemasukan perjanjian perdagangan yang diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) dimeterai dalam masa yang singkat.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, yang penting kini adalah untuk menghantar isyarat kukuh mengenai manfaat ketara IPEF.

“Bukan sahaja kepada rakan kongsi tetapi kepada seluruh dunia mengenai perkara yang boleh kita capai secara kolektif di bawah Rangka Kerja ini,” katanya selepas majlis menandatangani perjanjian di San Francisco pada Selasa (14 Nov) di luar Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Mesyuarat Pemimpin Ekonomi.

14 negara itu ialah Australia, Brunei, Fiji, India, Indonesia, Jepun, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura, Korea Selatan, Thailand, AS dan Vietnam.

IPEF terdiri daripada empat tiang utama: Teras 1 – Perdagangan, Teras 2 – Rantaian Bekalan, Teras 3 Tenaga Bersih dan Teras 4 – Ekonomi Adil.

Rundingan IPEF akan melihat empat perjanjian berasingan untuk setiap tiang ini.

“Kami bukan sahaja memuktamadkan dan menandatangani perjanjian pertama seumpamanya ini, tetapi kami juga mencapainya dalam masa yang singkat dan berpotensi akan berkuat kuasa dalam masa yang singkat juga,” kata Tengku Zafrul.

Menteri itu juga berkata, sebagai tambahan kepada kejayaan yang luar biasa ini, perjanjian Teras 3 dan Teras 4 telah dimuktamadkan dengan ketara serta perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik untuk Kemakmuran dalam masa yang sama mengagumkan.

“Walaupun kita sememangnya layak untuk meraikan semua pencapaian ini, ia juga masanya untuk menginjak pedal gas dan bergerak ke fasa seterusnya – pelaksanaan semua yang telah kita rundingkan dan persetujui.
“Malaysia menyedari proses sewajarnya yang diperlukan sebelum kita boleh menandatangani dan meratifikasi perjanjian Rukun 3 dan Rukun 4,” katanya

Tengku Zafrul berkata, Malaysia juga boleh mula menjalankan kerja pembaikan untuk mengaktifkan mekanisme pelaksanaan, seperti badan rantaian bekalan dan jawatankuasa yang ditubuhkan di bawah empat tonggak itu.

Sehubungan itu, beliau merakamkan penghargaan Malaysia kepada Australia atas inisiatifnya untuk memulakan kerja pembinaan kapasiti dengan “Latihan Atas Meja Krisis Rantaian Bekalan IPEF”, yang dijalankan di luar pusingan Kuala Lumpur baru-baru ini.

Beliau berkata, latihan ini penting untuk menilai kesediaan rakan kongsi dalam menangani potensi krisis pada masa hadapan. – SM

(Visited 12 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button