Nasional

Ekonomi kita semakin pulih tetapi masih perlahan, kata Johari

BEKAS menteri kewangan kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani melahirkan kebimbangan terhadap keadaan ekonomi negara, serta pertumbuhannya yang lebih perlahan.

Ini, kata ahli parlimen Titiwangsa itu, masih berlaku walaupun pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) memberangsangkan tahun lalu.

“Jumaat lalu, kerajaan mengumumkan pertumbuhan KDNK tahun lepas (berada pada 8.7 peratus), yang memberangsangkan.

“Dari segi peratusan, ada yang mengatakan ia terpantas di kalangan negara Asean.

“Saya melihat ini sebagai petunjuk bahawa ekonomi kita semakin pulih, berbanding tahun 2020 dan 2021.


“Namun, pada hakikatnya, kita harus melihat pertumbuhan KDNK negara antara 2017 dan 2019, untuk mendapatkan gambaran sebenar pertumbuhan ekonomi kita.

“Pada 2017, ekonomi kita berkembang pada 5.8 peratus, 4.8 peratus pada 2018 dan 4.4 peratus pada 2019.”

Johari berkata secara purata, ekonomi Malaysia berkembang 5 peratus setiap tahun, tetapi ini dikhaskan semasa wabak itu.

“Semasa pandemik Covid-19 pada 2020, ekonomi kita menguncup sebanyak 5.5 peratus dan pada 2021 pada 3.1 peratus. Ini bermakna, pertumbuhan kita masih negatif,” katanya ketika membahaskan titah diraja di Dewan Rakyat hari ini.

Menjelaskan demikian, Johari berkata antara 2020 dan tahun lepas, Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi pada 1.9 peratus.

“Ini berbeza dengan negara jiran. Pada 2020, Singapura misalnya, menyaksikan ekonomi mereka menguncup kepada 4.1 peratus, tetapi pada 2021 ia (meningkat) pada 7.6 peratus.

“Begitu juga dengan Indonesia kerana ekonomi mereka menguncup 2.1 peratus pada tahun pandemik. Pada 2021, ia menguncup 3.7 peratus.

“Bagaimanapun, pada 2021, Malaysia tidak pulih daripada 2020. Sebab itu pada 2022, ekonomi kita berkembang 8.7 peratus disebabkan kesan asas rendah pada 2021.

“Trend ekonomi ini membimbangkan. Pada suku pertama tahun lalu (2022), kami mencatatkan pertumbuhan 3.8 peratus; 3.5 peratus pada suku kedua; penurunan kepada 1.9 peratus pada suku ketiga dan menyusut kepada 2.6 peratus pada suku keempat.

“Trend penurunan ini membimbangkan prospek ekonomi kita,” kata Johari.

Beliau menambah Bank Dunia telah meramalkan ekonomi Malaysia akan berkembang sebanyak 4 peratus tahun ini dan 3.9 peratus tahun depan, yang masih lebih rendah daripada pertumbuhan yang dicatatkan sebelum pandemik.

“Indonesia, sebaliknya, berada pada 4.8 peratus tahun ini dan 4.9 peratus tahun depan. Filipina pada 5.4 peratus tahun ini, dan 5.9 peratus tahun depan; dan Vietnam pada 6.3 peratus tahun ini dan 6.5 peratus. peratus tahun hadapan.

“Kerajaan sepatutnya bimbang tentang angka ini dan mencari jalan untuk membalikkannya.”

Beliau berkata, Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia juga meramalkan pertumbuhan ekonomi di peringkat global akan perlahan.

Johari juga menyebut keperluan subsidi bersasar.

“Subsidi yang disasarkan adalah penting, jika tidak, kita akan selamanya menghadapi situasi di mana mereka yang diberi subsidi tidak sepatutnya menerimanya sejak awal.”

Beliau berkata untuk melaksanakan subsidi bersasar, Malaysia mesti mempunyai strategi dan mekanisme yang betul, bersama dengan pelaksanaan dan pelaksanaan yang betul.

“Ini supaya mereka yang sepatutnya mendapatnya (subsidi yang disasarkan) akan mendapatnya, atau kita akan mempunyai kadar kemiskinan yang lebih tinggi sekiranya kita mendapat mekanisme yang salah.

“Pada masa ini, semua orang boleh menikmati subsidi ini. Kami mempunyai lebih ramai orang yang tidak layak menerima subsidi menikmatinya.” -SM

(Visited 58 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button