albatros

Ayuh main golf dan melancong

Setelah lama terkurung di rumah kerana Perintah Kawalan Pergerakan. Kini selepas kelonggaran diberikan membolehkan orang ramai bergerak agak bebas.

Selain menghilangkan tekanan, ia akan menghidupkan kembali industri pelancongan yang terhenti sama sekali.

Hotel-hotel, chalet dan pelbagai kemudahan penginapan lain kebanyakan gulung tikar.

Berita yang dibawakan oleh rakan di Langkawi bahawa banyak hotel kecil dan chalet dilelong di pusat peranginan itu.

Bukan itu sahaja kereta sewa juga tersadai begitu sahaja dan banyak telah ditarik oleh bank.


Pihak bank pula tidak tahu untuk dibuat apa dengan kereta yang begitu banyak ditarik daripada pemiliknya yang gagal melunaskan hutang bulanan.

Sekatan perjalanan memungkinkan pergerakan ke hampir di mana sahaja kecuali kawasan yang berada di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD). Ini bermakna perjalanan dari kawasan di bawah PKP bersyarat ke kawasan lain dibenarkan.

Mereka yang berada di kawasan PKP bersyarat juga kini boleh pergi ke kawasan yang berada di bawah PKP pemulihan, menurut prosedur operasi standard (SOP) terkini yang disenaraikan oleh Majlis Keselamatan Nasional (MKN).

Kebenaran polis tidak diperlukan lagi sebelum melakukan perjalanan ke kawasan yang mendapat pemulihan dan PKP bersyarat.

Namun, menurut senarai SOP yang dikemas kini oleh MKN pada hari Isnin, pergerakan ke kawasan yang ditempatkan di bawah PKPD memerlukan izin polis, sesuai dengan peraturan yang ada.

Kuala Lumpur, Sabah dan Selangor kecuali Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Kuala Selangor kekal di bawah PKP bersyarat sehingga 20 Disember.

Di Pulau Pinang, hanya Mukim 12 dan Mukim 13 yang berada di bawah PKP bersyarat sehingga 20 Disember sementara flat Paya Terubong di flat Relau dan Desa Bistari di Batu Uban ditempatkan di bawah PKP disasarkan.

Di Perak, MCO bersyarat telah dicabut kecuali Kinta, Mukim Teja dan Changkat Jong sementara di Kelantan, status Kota Baru, Pasir Mas, Machang dan Tanah Merah kekal.

Seremban dan Port Dickson di Negeri Sembilan tetap berada di bawah PKP bersyarat seperti Johor Baru, Batu Pahat, Kulai dan Kota Tinggi di Johor.

Negeri yang masih dalam pemulihan PKP sehingga 31 Disember adalah Sarawak, Terengganu, Kedah, Perlis, Pahang dan Melaka.

Menurut MKN, masih dalam senarai negatif adalah aktiviti pelancongan di kawasan PKPD dan melancong ke luar negara untuk tujuan pelancongan untuk rakyat Malaysia.

“Kegiatan pelancongan di zona hijau dalam wilayah PKPB diizinkan dengan SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan perlu dipatuhi,” katanya.

Bagi peminat sukan golf mereka kini boleh berkongsi satu buggy, tetapi digalakkan menaiki seorang sebuah buggy.

Perkongsian buggy secara langsung akan mengurangkan bayaran untuk bermain golf, berbanding SOP menetapkan seorang satu buggy menyebabkan bayaran dikenakan naik mendadak.

Juga terdapat dalam senarai negatif adalah aktiviti berikut: berkelah, sukan fizikal dan tempur, organisasi atau pertandingan / kejuaraan, sukan atau aktiviti rekreasi yang melibatkan sebilangan besar orang, pertandingan sukan atau acara dengan kehadiran penonton.

MKN mengatakan bahawa sementara jumlah penumpang kenderaan persendirian kini sesuai dengan kemampuannya, ia terus mendorong orang berisiko tinggi dan juga kanak-kanak untuk keluar di tempat awam, terbuka dan sesak.

“Bagi kenderaan yang mengangkut barang dan perkhidmatan penting serta aktiviti rantaian ekonomi dan industri, jumlah penumpang dalam kenderaan ini harus seperti yang dinyatakan di bawah lesen kenderaan barang,” katanya.

Perkhidmatan pengangkutan awam seperti bas panggung, perkhidmatan bas ekspres, LRT, MRT, ERL, monorel, feri, penerbangan, teksi / e-hailing serta pengangkutan awam lain dibenarkan beroperasi dengan waktu operasi mengikut syarat lesen dan berdasarkan kapasiti kenderaan.

Menurut senarai SOP terbaru, pasar basah, pasar borong, pasar tani, pasar malam dan pasar raya dan pusat bandar akan diizinkan beroperasi hingga tengah malam dengan SOP dipantau oleh anggota Rela atau pihak berkuasa tempatan.

(Visited 331 times, 1 visits today)

Show More
Back to top button