Gajet

Anak-Anak Bila Balik Rumah Mak Ayah, Banyak Pakai Elektrik Tapi Sekarang Tak Jadi Masalah!

Untung jadi rakyat Malaysia kerana kita tinggal di garisan khatulistiwa namun yang ruginya, tenaga alam semula jadi seperti matahari tidak dimanfaatkan sepenuhnya.

Mengapa perkara ini terjadi? Menurut kajian awam terdapat tiga faktor yang menyebabkan orang Malaysia belum bersedia menggunakan sistem solar di rumah :

Anggap sistem solar sesuatu yang terlampau mahal

Tidak dinafikan pemasangan sistem solar pada peringkat permulaannya agak sedikit tinggi. Misalnya standard janaan kuasa yang dicadangkan adalah 3kWp dengan nilai RM18,000.


Namun bayangkan berapa banyak penjimatan yang akan berlaku selepas itu? Di bawah ini antara contoh jika anda pengguna bil elektrik sebulan RM1,000 dan berminat untuk memasang sistem solar dengan kapasiti 10kWp.

Jika anda memiliki bajet lebih dan ingin pasang sistem solar dengan kapasiti lebih besar sehingga 17kWp, bil elektrik sebulan yang anda perlu bayar kepada TNB cuma RM63 sahaja!

Tidak nampak penjimatan yang boleh dipakai berulang kali

Oleh kerana tenaga matahari ini bersifat boleh dijana setiap masa, perasaan takut atau risau bekalan elektrik itu terputus sudah boleh dibuang jauh-jauh.

Lihat sahaja pada jadual anggaran pengiraan di atas, penjimatan yang berlaku sangat banyak namun masih ramai orang kita kurang mengetahuinya.

Boleh pakai untuk 3 jenis rumah

Sistem solar ini bukan sahaja layak dipasang di rumah jenis banglo sahaja malah rumah teres atau semi D berhak menikmati anugerah Allah ini secara terbuka.

Kita ambil contoh anda tinggal di rumah teres dan bil elektrik sebulan yang selalu anda bayar sekitar RM500.

Dengan pemasangan sistem solar 5kWp, anda cuma perlu membayar bil elektrik sebanyak RM223 sahaja sebulan.

Bagaimana cara untuk memasangnya?

Menurut Pengarah Urusan Gading Kencana Sdn. Bhd., Datuk Ir. Guntor Tobeng, individu yang berminat hanya perlu Whatsapp pegawai yang bertugas menerusi Whatsapp di bawah.

Tekan : Whatsapp Pegawai Jualan Gading Kencana

Semasa Whatsapp, terus berikan nama, jenis rumah dan bil elektrik semasa seperti contoh :

“Salam.. saya Husin. Duduk rumah teres dan bil elektrik sebulan RM700. Boleh dapatkan harga dan kapasiti yang sesuai?”

Pemasangan Seluruh Semenanjung Malaysia & Dijamin Siap Masa 14 Hari

Lebih menarik lagi, Gading Kencana memiliki tenaga kepakaran seluruh semenanjung Malaysia dan difahamkan, kerja-kerja pemasangan ini dijamin siap dalam masa 14 hari selepas Gading Kencana menerima bayaran untuk proses permohonan lesen dan sebagainya.

Apa kata pengguna yang gunakan sistem solar ini?

Berminat untuk jadi pengguna yang bijak untuk jimatkan elektrik? Tekan link di bawah untuk pembelian sistem solar!

Tekan : Whatsapp Pegawai Jualan Gading Kencana

 

(Visited 152 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button