Ekonomi

Allianz Life beri beberapa kepastian dalam situasi yang tidak menentu

Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life) memberikan beberapa kepastian kepada pelanggannya untuk  mengharungi masa yang tidak menentu dengan pelancaran pelan berkaitan pelaburan (ILP) Allianz UltimateLink baharu dan pelan rider perubatan HealthInsured.

Allianz UltimateLink ialah ILP premium biasa yang mempunyai pelbagai manfaat pilihan campuran dan padanan hanya dalam satu pelan dengan perlindungan hayat yang komprehensif.

Selain itu, ia disertakan dengan Jaminan Berkuat Kuasa Bersyarat, yang bermaksud polisi tidak akan luput* disebabkan unit yang tidak mencukupi untuk membayar semua caj polisi dalam tempoh enam tahun
pertama.

Sementara itu, HealthInsured ialah unit terjamin, dengan pemotongan  Penghospitalan dan Pembedahan (H&S) yang boleh diperbaharui, dengan hadtahunan keseluruhan yang tinggi sehingga RM5 juta untuk perlindungan perubatan komprehensif termasuk kanser, kemalangan kecemasan serta COVID-19.

Selain itu, pembeli awal yang polisinya diserahkan semasa tempoh kempen pelancaran** – 16 Mac 2022 hingga 30 April 2022 – akan menikmati kadar terjamin* untuk Kos Insurans (COI) untuk lima tahun pertama.


Ketua Pegawai Eksekutif Allianz Life, Charles Ong berkata selain daripada terdapatnya jurang perlindungan apabila melibatkan insurans hayat, wabak ini juga membawa beberapa ketidaktentuan dalam kestabilan kewangan, keselamatan pekerjaan dan akses kepada penjagaan kesihatan, antara lain.

“Satu perkara yang pasti – sebagai syarikat insurans, pelanggan sentiasa menjadi keutamaan kami dan Allianz Life akan sentiasa berusaha untuk berada di sisi pelanggan kami walaupun dalam masa sukar. Kami juga ingin membantu dan bertindak balas dalam kapasiti kami kepada pemegang polisi.

“Sekarang kita sedang bersiap sedia untuk menghadapi COVID-19 dalam fasa endemik, kita perlu membuat perubahan pada rancangan masa depan kita dan menyesuaikan diri sebaik mungkin dalam situasi yang tidak dapat diramalkan.

“Memandangkan setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza, kami menyediakan Allianz UltimateLink yang membolehkan pelanggan menyesuaikan perlindungan perlindungan mereka berdasarkan keperluan dan cara mereka.

A’Bagi HealthInsured, ia dicipta dengan pilihan pemotongan berbeza yang boleh melengkapkan perlindungan perubatan sedia ada yang sudah ada,” kata Ong.

Sementara itu, HealthInsured terdiri daripada empat pelan yang menawarkan jenis manfaat berbeza iaitu Pelan 150, Pelan 200, Pelan 300 dan Pelan 500.

Pelan 200 dan ke atas disertakan dengan perlindungan COVID-19 dan tahap pemotongan yang berbeza. Mereka juga mempunyai pilihan persaraan yang membolehkan pemilik polisi menukar pelan pemotongan mereka kepada pelan pemotongan sifar apabila Hayat Diinsuranskan mencapai umur 60 tahun.

Atau, pemilik polisi boleh memilih untuk meneruskan tahap pemotongan semasa mereka untuk menjadikan pelan perubatan mereka lebih berpatutan.

Sementara itu, Pelan 150 direka khas dengan perlindungan penting yang memberikan perlindungan sekiranya dimasukkan ke hospital. Walau bagaimanapun, ia juga direka untuk menjadi lebih berpatutan untuk sesetengah pelanggan.

Pemegang polisi HealthInsured juga boleh menikmati pelbagai perkhidmatan nilai tambah termasuk rawatan bantuan perubatan di rumah dengan Allianz [email protected], dan mendapatkan pendapat kedua mengenai keadaan mereka daripada profesional perubatan di seluruh dunia.

Untuk butiran lanjut tentang Allianz UltimateLink dan HealthInsured, layari https://www.allianz.com.my/personal/life-health-and-savings.html.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button