Ekonomi

VTL Pulau Pinang-Singapura bermula 16 Mac

Laluan Perjalanan Vaksinasi (VTL) melalui udara antara Malaysia dan Singapura telah diperluaskan untuk merangkumi laluan Pulau Pinang-Singapura mulai 16 Mac dan seterusnya.

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong dalam satu kenyataan hari ini berkata bahawa kerajaan Malaysia dan Singapura telah mencapai persetujuan bersama mengenai pengembangan inisiatif VTL.

“Inisiatif VTL ini akan membolehkan pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya antara Pulau Pinang dan Singapura dan begitu juga sebaliknya dengan syarikat penerbangan yang mengambil bahagian di bawah VTL tanpa perlu dikuarantin semasa ketibaan,” katanya.

Wee berkata VTL Pulau Pinang-Singapura akan bermula dengan empat penerbangan sehari, dikongsi sama rata antara syarikat penerbangan yang mengambil bahagian yang beroperasi di Malaysia dan Singapura.

“Penjualan tiket penerbangan VTL akan bermula secepat mungkin,” tambahnya.


VTL telah dimulakan antara Lapangan Terbang Changi dan KLIA pada 29 Nov tahun lepas. Ia telah melayani 82,906 penumpang yang tiba dari Singapura setakat 28 Feb 2022.

Wee berkata inisiatif VTL memainkan peranan penting dalam mengukuhkan ketersambungan penerbangan antara Malaysia dan Singapura sambil menyumbang kepada pemulihan ekonomi dan komersial antara kedua-dua negara berjiran, khususnya dalam sektor pelancongan yang telah terjejas teruk oleh pandemik Covid-19.

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button