Nasional

Tujuh negeri tidak akan guna PKP bersyarat, mengekalkan status quo

KEDAH, Sabah dan Sarawak telah memutuskan untuk tidak mengikuti langkah Kerajaan Persekutuan untuk melonggarkan perintah kawalan pergerakan (PKP), yang termasuk membenarkan kebanyakan perniagaan dibuka semula dengan syarat.

Selangor dan Negeri Sembilan mengatakan mereka akan menyekat jumlah perniagaan apabila operasi disambung semula pada hari Isnin (4 Mei).

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, berkata negeri itu tidak akan mengikuti pelaksanaan peraturan PKP bersyarat pada Isnin.

Dia mengatakan jawatankuasa keselamatan khas akan bertemu pada hari Selasa untuk mengkaji pelaksanaan PKP bersyarat untuk memastikannya sesuai untuk negeri ini, dengan mengatakan ia akan meneliti syarat dan garis panduan yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan.

Dalam satu kenyataan, dia mengatakan bahawa Kedah tidak akan berkompromi terhadap keselamatan dan kebajikan rakyat, dan dia menggesa orang-orang Kedah untuk tinggal di rumah, mengamalkan kebersihan yang baik dan berlatih menjauhkan diri.

Sementara itu, pemerintah Negri Sembilan memutuskan untuk tidak membenarkan kedai makanan dan minuman dibuka untuk makan malam buat masa ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Kerajaan negeri juga memutuskan untuk tidak membiarkan aktiviti sukan atau sosial disambung lagi, kerana jumlah kes aktif masih tinggi.

Aminuddin berkata walaupun negeri itu bersetuju dengan Kerajaan Persekutuan untuk membuka sektor ekonomi tertentu mulai esok, ia memutuskan bahawa beberapa sektor harus ditutup setelah mendapat maklum balas orang ramai.

“Beberapa pengusaha restoran juga telah menyuarakan kebimbangan mereka untuk membenarkan makan malam buat masa ini. Oleh itu, kita akan meneruskan pengaturan sebelumnya yang hanya membenarkan pengambilan jalan raya, dan ini termasuk trak makanan, ”katanya kepada wartawan selepas melakukan lawatan ke pasar basah pada hari ini.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, negeri itu akan mengkaji kesediaan pihak berkuasa tempatan dalam menangani operasi semula syarikat.

Difahamkan, pemerintah negeri meminta pandangan dari berbagai dewan mengenai kesediaan mereka untuk melakukan penguatkuasaan dan pemantauan di negara paling padat penduduk dan industri.

Pulau Pinang mengatakan akan melaksanakan PKP bersyarat “dalam tiga fasa” mulai 4 Mei. Ketua Menteri Chow Kon Yeow bahawa walaupun perlu untuk memulihkan ekonomi di negeri ini, ia tidak boleh mengambil risiko untuk melonggarkan PKP sepenuhnya.

“Negeri sedang menyiapkan garis panduan dari 4 Mei hingga 8 Mei, kemas kini lebih lanjut akan diberikan tidak lama kemudian.

“Fasa seterusnya adalah dari 9 Mei hingga 12 Mei dan 13 Mei,” katanya dalam sidang media langsung di media sosial.

Pahang juga mengatakan akan mengekalkan status quo PKP buat masa ini. Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, walaupun kerajaan negeri menyokong pengumuman Perdana Menteri mengenai PKP bersyarat, butirannya masih perlu dikemukakan khusus untuk Pahang.

“Kerajaan Pahang harus mengkaji dan memperbaikinya agar sesuai dengan keadaan semasa wabak Covid-19 di Pahang.

“Ini akan dibincangkan lebih lanjut dalam mesyuarat mingguan jawatankuasa kerja keselamatan negara pada 8 Mei,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Ahad (3 Mei).

Sabah mengatakan tidak akan menggunakan PKP bersyarat Kerajaan Persekutuan.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata Sabah akan mengekalkan sekatan yang ditetapkan dalam fasa empat PKP yang akan berakhir pada 12 Mei.

“Keputusan kami untuk mempertahankan PKP adalah untuk memeriksa penyebaran virus Covid-19 di negeri ini dan melindungi orang-orang,” katanya dalam satu kenyataan ringkas, Ahad.

Dia menggesa semua orang awam untuk terus mematuhi peraturan PKP yang sedang dikuatkuasakan di negeri ini.

Sarawak juga memutuskan untuk tidak melaksanakan PKP bersyarat sehingga ia mengkaji implikasi yang akan ada pada negeri ini, demikian diumumkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (SDMC).

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, kerajaan negeri akan menilai pendekatan tersebut mengikut keperluan dan keunikan negeri ini. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button