Kesihatan

Kongsi maklumat terperinci tentang kluster sekolah, kata kementerian kesihatan

PETALING JAYA: Kementerian kesihatan digesa berkongsi maklumat terperinci mengenai kluster Covid-19 di sekolah bagi pelaksanaan langkah pencegahan yang lebih baik.

Bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata maklumat mengenai kluster akan membantu orang ramai memahami bagaimana virus itu merebak dalam komuniti.

“Kita harus diberi maklumat mengenai kluster untuk lebih memahami bagaimana virus itu merebak dari satu orang ke orang lain sehingga ia dianggap sebagai kluster. Maklumat ini akan membantu orang ramai memahami bagaimana kluster berlaku dan apakah langkah yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan,” katanya.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata kementerian mengesan 62 kluster baharu di institusi pendidikan minggu lepas, meningkat daripada 15 kluster pendidikan yang dikesan minggu sebelumnya.

Pakar virologi Universiti Sains Malaysia Dr Muhammad Amir Yunus berkata data mengenai kluster mesti disediakan kepada semua untuk mengukur realiti sebenar.

“Daripada data, kita dapat melihat jumlah jangkitan untuk menentukan sama ada terdapat kes teruk melibatkan pelajar sekolah atau tidak.

“Dengan pembukaan semula sekolah, penularan Covid-19 adalah dijangkakan. Tetapi dengan data itu, kita akan dapat melihat sama ada kluster sekolah melibatkan kes dalam Kategori 3, 4 atau 5, dan memutuskan sama ada SOP yang lebih ketat perlu dikuatkuasakan,” katanya.

Amir menambah bahawa adalah penting program vaksinasi diteruskan kepada semua yang layak mendapat vaksin.

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button