Ekonomi

Singapura import elektrik bersih dari Malaysia

Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah mengumumkan usaha sama dengan firma solar yang berpusat di Singapura untuk menguji eksport elektrik bersih ke republik pulau itu.

TNB mengatakan bahawa kerjasama dengan Sunseap Group akan menyaksikan eksport 100MW elektrik, yang dihasilkan dari sumber tenaga boleh diperbaharui, lapor Reuters.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat lain yang diberikan.

“Usaha ini akan menyumbang kepada usaha jangka panjang Singapura untuk memperkukuh masa depannya” melalui sumber tenaga bersih dan hijau “,” kata ketua pegawai eksekutif Sunseap, Frank Phuan.

Pada bulan Oktober Singapura mengatakan telah merancang untuk menguji import tenaga bersih dari Malaysia selama dua tahun untuk memperbaiki kerangka teknikal dan peraturan untuk import tenaga. Ia juga merupakan sebahagian daripada rangkaian gerakan yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbonnya.

Tenaga elektrik yang akan diimport oleh rakan kongsi dapat menyumbang sekitar 1.5% dari permintaan elektrik puncak Singapura.

Sekiranya berjaya, kedua-dua syarikat akan melabur di banyak ladang solar di seluruh Malaysia dan memanfaatkan bentuk tenaga bersih lain, termasuk hidroelektrik, dari kilang yang ada di TNB.

(Visited 369 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button