Ekonomi

ShopeeGivesBack kumpul RM2.9 juta demi membantu keluarga yang terabai

#ShopeeGivesBack, inisiatif komuniti jangka panjang Shopee, telah mengumpul RM2.9 juta secara kolektif dalam tempoh dua tahun, melalui usaha mengumpul dana bersama lebih 40 Badan Bukan Kerajaan (NGO) demi membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik dalam masa yang memerlukan

#ShopeeGivesBack yang dilancarkan pada 1 Mei 2020 semasa kemuncak pandemik COVID-19, menggunakan teknologi untuk membantu golongan yang terabai di Malaysia dan merangkumi empat bahagian: pembangunan masyarakat kurang bernasib baik, perkhidmatan kanak-kanak dan keluarga, badan amal kesihatan dan badan amal alam sekitar.

Platform ini menyediakan sebuah saluran dalam talian kepada rakyat Malaysia bagi menyokong sesebuah usaha dengan cara yang amat mudah. Shopee memastikan NGO-NGO ini mempunyai rekod yang boleh dipercayai dan berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia.

RM2.1 juta dikumpul melalui saluran derma pada platform yang sentiasa boleh diakses, sambil para pengguna membeli-belah setiap hari dan menderma melalui laman mikro khusus #ShopeeGivesBack. 56% daripada sumbangan yang dikumpul melalui saluran ini disalurkan kepada NGO yang berkaitan dengan B40 serta bantuan komuniti seperti Pertubuhan Kasih Neelofa, Islamic Relief Malaysia dan Pusat Jagaan Nurul Jannah.

Sebanyak 20 peratus daripada dana yang dikumpul disalurkan kepada NGO yang menyediakan kit perubatan dan klinik bergerak semasa banjir seperti MERCY Malaysia.

Manakala14 peratus daripada sumbangan tersebut membantu rakan kongsi seperti UNICEF Malaysia demi memenuhi keperluan kritikal yang melibatkan kanak-kanak yang terpinggir serta keluarga mereka yang terkesan dengan Covid-19.

Lagi 10 peratus telah disalurkan kepada usaha berkaitan alam sekitar seperti Zoo Negara, di mana dana yang dikumpul membantu dalam memenuhi keperluan tahunan seperti makanan, kebajikan dan penjagaan veterinar haiwan-haiwan.

RM800,000 telah dikumpul semasa kempen-kempen e-dagang khas yang membantu dalam tujuan yang bersasar: Jualan tiket Zoo Negara contohnya mengumpulkan lebih RM400,000 bagi kebajikan haiwan manakala lebih RM200,000 dalam dana bantuan banjir (termasuk RM100,000 sumbangan sepadan daripada Shopee) membantu 1,300 keluarga membina semula kehidupan mereka selepas banjir melanda baru-baru ini di Kedah, Kelantan, Selangor, Pahang, Terengganu, Johor, dan Negeri Sembilan.

Huiyan Pan, Ketua Pemasaran Jenama di Shopee Malaysia berkata, “Berdasarkan anggaran daripada NGO pembangunan komuniti utama kami, kami telah menyediakan makanan dan bekalan penting kepada lebih 3,000 keluarga yang sangat memerlukan bantuan semasa pandemik. Shopee berasa rendah hati kerana dapat memperoleh sokongan rakan kongsi NGO kami serta menggalakkan para pembeli di pasaran kami untuk menyumbang ke arah kemampanan jangka panjang komuniti-komuniti ini.”

Pertubuhan Kasih Neelofa, Islamic Relief Malaysia, dan Pusat Jagaan Nurul Jannah merupakan rakan-rakan NGO jangka panjang #ShopeeGivesBack. Ketiga-tiga NGO ini telah mengumpul hampir RM400,000 dalam bentuk bantuan makanan, keperluan asas serta barangan isi rumah untuk keluarga-keluarga dan rumah-rumah B40 di Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Kedah, Sabah dan Sarawak.

“Pertubuhan Kasih Neelofa berasa terharu dengan kemuliaan rakyat Malaysia dalam membantu masyarakat kurang bernasib baik yang terjejas oleh pelbagai keadaan yang tidak diingini. Program #ShopeeGivesBack telah menyediakan platform bagi para penderma yang murah hati untuk memberi sokongan mereka, dan kami berterima kasih atas kepercayaan yang diberikan oleh rakyat Malaysia kepada kami demi memberi kembali kepada yang memerlukan,” kata Noor Neelofa Mohd Noor, Pengasas Pertubuhan Kasih Neelofa. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button