Ekonomi

Seng Fong Holdings Berhad peroleh kelulusan SC untuk penyenaraian di papan utama

SENG Fong Holdings Berhad (Seng Fong), pemproses getah yang mengeluarkan dan berdagang Getah Standard Malaysia (“SMR”) dan getah blok gred premium, melalui anak-anak syarikatnya, mengumumkan telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) untuk disenaraikan di papan utama Bursa Malaysia.

Dengan sejarah penubuhan pada 1986, Seng Fong terlibat terutamanya dalam pemprosesan getah SMR dan getah blok gred premium serta perdagangan getah blok, di mana pelanggannya kebanyakannya adalah pengilang tayar atau peniaga getah antarabangsa.

Syarikat juga mengendalikan makmal yang diluluskan oleh Lembaga Getah Malaysia untuk ujian, penggredan dan pensijilan getah blok yang diproses.

Menurut draf prospektus tawaran awam permulaan (IPO) Seng Fong yang disiarkan di laman web Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, penyenaraian itu melibatkan tawaran awam permulaan sehingga 160.87 juta saham biasa yang terdiri daripada terbitan awam sebanyak 90.81 juta saham dan tawaran untuk dijual. sehingga 70.06 juta saham.

Saham IPO dibahagikan kepada tawaran institusi sehingga 118.68 juta saham mewakili 22.9% daripada saham terbitan yang diperbesarkan dan, tawaran runcit sehingga 42.20 juta saham mewakili 8.1% daripada saham terbitan yang diperbesarkan.


Tawaran institusi terdiri daripada 64.87 juta saham IPO mewakili 12.5% ​​daripada saham terbitan yang diperbesarkan kepada pelabur bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan 53.81 juta saham IPO mewakili 10.4% daripada saham yang diperbesarkan kepada pelabur institusi dan terpilih yang lain.

Pengarah Urusan Seng Fong, Er Hock Lai berkata: “Kami ingin merakamkan penghargaan kepada SC kerana meluluskan IPO kami di Pasaran Utama Bursa Securities. Penyenaraian itu akan meningkatkan reputasi kami dan membantu kami dalam mengembangkan pangkalan pelanggan kami di peringkat global sambil membolehkan kami mendapat akses kepada pasaran modal untuk mengumpul dana bagi peluang pertumbuhan masa hadapan.”

“Penyenaraian itu juga membolehkan kami mengumpul dana yang kami perlukan untuk pemasangan sistem biojisim yang akan menyediakan sumber bahan api untuk operasi pemprosesan kami dan pada masa yang sama mencapai penjimatan kos dengan mengurangkan kos bahan api keseluruhan. Kami juga memasang dua unit Sistem Solar untuk membantu kami mengurangkan kos elektrik serta membantu kami mencapai matlamat kemampanan kami untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau”.

Sebahagian daripada hasil daripada penyenaraian itu juga akan disalurkan kepada keperluan modal kerja, yang akan termasuk meningkatkan kapasiti pengeluaran dan membayar balik pinjaman bank, yang merangkumi pinjaman berjangka untuk pemasangan Sistem Solar.

Pengarah Urusan Kumpulan/Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Investment Bank Berhad (HLIB), Lee Jim Leng mengucapkan tahniah kepada Seng Fong kerana telah menerima kelulusan SC untuk penyenaraiannya dan berharap dapat bekerjasama dengan pengurusannya dalam menyediakan penyenaraian di Pasaran Utama.

“Seng Fong ialah perniagaan yang kukuh dengan sejarah sejak 1986 dalam industri di mana permintaan terus berkembang dengan stabil. Kami tidak ragu-ragu bahawa Syarikat akan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pelabur,” katanya.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2019 hingga 2021, hampir kesemua hasil Seng Fong diperoleh daripada jualan kepada pelanggan antarabangsa.

Hong Leong Investment Bank Berhad adalah Penasihat Utama, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button