Luar Negara

Sembilan maut, 11 hilang taufan badai Filipina

SEKURANG-KURANGNYA sembilan orang maut dan 11 yang lain hilang setelah ribut tropika Kompasu mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh di Filipina, kata pemerintah pada hari Selasa.

Majlis Pengurusan Risiko Bencana Nasional mengatakan bahawa yang terbunuh adalah penduduk wilayah utara Filipina dan Palawan, sebuah pulau yang terletak di luar pulau Luzon. Dua yang lain juga cedera, tambahnya.

Agensi itu mengatakan ribut itu mencetuskan banjir di 15 kawasan dan tanah runtuh di empat wilayah, yang merosakkan jalan raya dan jambatan.

Ribut itu juga memaksan lebih 1,600 orang di pindahkan di tiga wilayah di pulau Luzon.

Pentadbiran Perkhidmatan Atmosfera, Geofisika dan Astronomi Filipina mengatakan bahawa pada pukul 10 pagi waktu tempatan, ribut itu terlihat 315 km sebelah barat wilayah Cagayan di timur laut pulau Luzon.


Biro itu mengatakan ribut itu bertiup ke arah barat laut ke arah barat laut 20 km per jam, mengepung angin dan hembusan angin sejauh 100 km hingga 125 km per jam.

Ia memperingatkan bahawa hujan lebat hingga lebat dijangka berlaku di utara Filipina, seterusnya bakal menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh.

Taufan dan ribut tropika kerap melanda Filipina, meragut ratusan nyawa dan menyebabkan kerugian berbilion-bilion dolar.

Terletak di Lingkaran Api Pasifik, Filipina adalah antara negara yang paling sering dilanda bencana, termasuk gunung berapi aktif, gempa bumi yang kerap, dan rata-rata 20 taufan setahun, menyebabkan banjir dan tanah runtuh.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button