Luar Negara

Kes Covid-19 di India lepasi angka tujuh juta

KES Covid-19 di India melonjak ke angka tujuh juta lebih pada hari Ahad, menjadikannya semakin hampir untuk mengatasi Amerika Syarikat sebagai negara yang paling teruk dijangkiti wabak itu di dunia.

Data kementerian kesihatan menunjukkan peningkatan hampir 75,000 kes pada hari Ahad, menjadikan jumlahnya 7.05 juta, yang kedua setelah AS yang mencatat 7.67 juta jangkitan.

Pakar mengatakan bahawa jumlah sebenarnya mungkin jauh lebih tinggi, dengan kadar pengujian di negara yang luas itu denga 1.3 bilion penduduk – negara yang paling padat di planet ini – jauh lebih rendah daripada di banyak negara lain.

Ini didedahkan oleh kajian yang mengukur antibodi terhadap virus dalam kalangan penduduk India yang menunjukkan bahawa kadar jangkitan mungkin beberapa kali lebih tinggi daripada yang dicatat secara rasmi.

Angka kematian India sebanyak 108,334 pada hari Ahad juga lebih rendah daripada di AS dan negara-negara lain dengan jumlah kes yang lebih tinggi.


Amerika Syarikat telah mencatatkan 214,000 kematian sementara Brazil, dengan dua juta lebih sedikit jangkitan daripada India, telah kehilangan hampir 150,000 nyawa setakat ini.

Faktor yang mungkin berlaku ialah populasi India yang agak muda, kekebalan kerana penyakit lain – dan kurang dilaporkan.

Kenaikan jangkitan di India terjadi ketika pemerintah terus menarik balik sekatan perjalanan untuk meningkatkan ekonomi yang terjejas ekoran perintah berkurung pada bulan Mac.

Pada hari Khamis, panggung wayang akan dibuka semula – walaupun dengan kapasiti 50 peratus- dan para pakar takut musim perayaan yang akan datang ketika orang banyak berkumpul untuk perayaan awam akan memperburukkan keadaan.

Pada hari Jumaat, Perdana Menteri Narendra Modi melancarkan kempen kesedaran massa, mendorong orang ramai memakai topeng, mengamalkan kebersihan tangan dan menjaga jarak fizikal.

“Usaha kolektif kami telah membantu menyelamatkan banyak nyawa. Kami harus meneruskan momentum dan melindungi warga negara kami dari virus,” tweet Modi.-SM

(Visited 46 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button