Ekonomi

Saham Petronas Chemicals naik 45 sen

PETRONAS Chemicals Group Bhd (PetChem) berada dalam senarai kaunter paling untung pagi ini dengan sahamnya melonjak naik 5.5% atau 45 sen kepada RM8.60 berikutan pengumuman keuntungan bersih 10 kali ganda kepada RM1.86 bilion untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun, 2021 (2QFY21).

Kumpulan itu juga mengumumkan dividen interim pertama sebanyak 23 sen sesaham untuk 2QFY21.

Hasil yang lebih baik disebabkan oleh kenaikan pendapatan terutamanya disebabkan oleh kenaikan harga produk seiring dengan pemulihan harga minyak mentah. Untuk 2QFY21, pendapatan meningkat kepada RM5.61 bilion untuk suku kedua daripada RM3.18 bilion setahun sebelumnya.

Untuk tempoh enam bulan (1HFY21), keuntungan bersih terkumpul meningkat kepada RM3.32 bilion, daripada RM692 juta tahun sebelumnya, sementara pendapatan meningkat menjadi RM10.28 bilion dari RM7.07 bilion.

Kenanga Research dalam satu laporan hari ini menyatakan bahawa “pendapatan 1HFY21 yang kuat PetChem mengalahkan jangkaan”, berkat spread margin yang lebih tinggi seiring dengan harga produk rata-rata yang lebih tinggi.

Melangkah ke depan, kami yakin beberapa harga produk dapat terlihat menyusut di belakang normalisasi penawaran setelah gangguan yang dialami pada 1HFY21, ditambah dengan gelombang penambahan kapasitas baru di pasar.

Meskipun demikian, pemanfaatan tanaman PetChem sepanjang tahun diharapkan tetap stabil sekitar 94% (rata-rata dari tahun ke tahun), sementara kompleks Pengerangnya juga diperkirakan akan dimulai dalam tahun ini.

Hasilnya, Kenanga Research menaikkan ramalan pendapatan FY21 / FY22 sebanyak 57% / 26% untuk PetChem berikutan andaian harga produk rata-rata yang lebih tinggi dan andaian spread margin.

Walaupun begitu, harga sasaran (TP) kami sedikit berkurang menjadi RM8.55 (dari RM8.90) kerana kami menurunkan penilaian yang ditetapkan kepada 16 kali FY22E (anggaran) nisbah pendapatan-pendapatan (PER) (dari 21 kali sebelumnya) – dalam melihat bahawa pendapatan mungkin telah meningkat untuk tahun ini memandangkan prospek harga yang lebih ringan untuk produk tertentu.

(Visited 181 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button