Politik

Rombakan kabinet hari ini?

MESYUARAT kabinet akan berlangsung di Putrajaya pagi ini meningkatkan lagi  kemungkin berlaku rombakan kabinet seperti dijangkakan dalam masa terdekat ini.

Rombakan kabinet itu dijangka dibuat bagi memantapkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) bagi mendepani wabak Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

Tiga agenda besar itu bakal menjadi perkara yang harus diselesaikan selepas UMNO mengumumkan gencatan politik bagi mengelakkan gangguan pembentukan kerajaan baharu dan desakan pilihan raya segera diadakan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin juga pastinya telah dapat menilai prestasi para menteri kabinet yang dibentuk secara tergesa-gesa tempoh hari selepas mengambil alih kerajaan secara mengejut dari Pakatan Harapan (PH).

Ketidakseimbangan portfolio kabinet dalam kalangan parti komponen juga telah menimbulkan rasa tidak puas hati khususnya di pihak UMNO selaku parti paling besar jumlah kerusi di dalam pakatan itu.


Setakat ini jawatan yang belum diisi ialah Timbalan Perdana Menteri dan dipikul oleh beberapa menteri kanan yang dilihat tidak berfungsi sepenuhnya.

Rombakan kabinet hari ini mungkin dapat mengatasi masalah itu dan sekali gus melancarkan pentadbiran negara.

Selain itu pengagihan portfolio lebih seimbang akan membuktikan keyakinan terhadap rakan di dalam gabungan berbanding sebelum ini lebih kepada diselubung rasa curiga. – SM

(Visited 66 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button