Ekonomi

Petronas cadang beli pembuat kimia Sweden bernilai €2.3 bilion

PETRONAS Chemicals Group, anak syarikat firma tenaga negara Petroliam Nasional Berhad (Petronas), berkata ia akan memperoleh pengeluar kimia khusus Sweden, Perstorp Holding dalam perjanjian bernilai €2.3 bilion.

Petronas Chemicals berkata ia menandatangani perjanjian pembelian sekuriti pada hari Sabtu untuk memperoleh semua saham dalam Perstorp daripada firma ekuiti persendirian Eropah Financiere Foret S.a.r.l dengan wang tunai €1.54 bilion dan mengambil alih hutang sedia ada Perstorp sebanyak €762 juta.

“Perstorp adalah strategi yang sesuai untuk Petronas Chemicals dan membolehkan kami mengambil bahagian dalam pasaran akhir yang menarik seperti cat dan salutan, pembinaan, automotif, penjagaan diri dan pemakanan haiwan yang berkongsi prospek pertumbuhan yang teguh,” Yusri Mohamed Yusof, pengarah urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Malaysia itu, dalam satu kenyataan.

Dalam keluaran berasingan, Jan Secher, presiden dan CEO Perstorp, menonjolkan kelebihan untuk syarikat Sweden itu.

“Dengan memanfaatkan kekuatan Petronas Chemical dan kedudukan peneraju pasaran di rantau Asia-Pasifik, kami yakin Perstorp boleh terus berkembang ke fasa pertumbuhan seterusnya,” kata Secher.


Menurut laman webnya, Perstorp telah ditubuhkan lebih 140 tahun lalu dan mempunyai kepakaran dalam resin dan salutan, cecair kejuruteraan dan pasaran pemakanan haiwan.

Syarikat Sweden itu juga beroperasi di 26 negara dan mempunyai tujuh tapak pembuatan serta tiga pusat penyelidikan dan pembangunan. Ia menggaji kira-kira 1,500 orang dan mempunyai lebih 2,600 pelanggan di seluruh dunia. Ia menawarkan 130 produk dalam 30 kumpulan produk.

Pada tahun kewangan berakhir Disember 2021, Perstorp mencatatkan hasil 1.3 bilion euro dan keuntungan selepas cukai 103 juta euro.

Bagi tempoh yang sama, Petronas Chemicals memperoleh keuntungan bersih RM7.35 bilion dengan hasil RM23.03 bilion.

Menurut Yusri, Perstorp akan menambah sehingga 2.3 tan metrik setahun kepada kapasiti pengeluaran Petronas Chemicals dan menyumbang kira-kira 28% dalam pendapatan tambahan kepada syarikat berdasarkan keputusan 2021.

Penyempurnaan pengambilalihan adalah tertakluk kepada kelulusan pengawalseliaan dan pemegang saham yang berkaitan.

 

(Visited 95 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button