Nasional

Pemahaman Siapa Yahudi, Zionis Serta Israel, Mana Yang Wajar Diserang?

Yahudi ini datangnya adalah bangsa dari suku Bani Israel. Bani Israel ini berketurunan dari Nabi Ya’akob AS dan pernah hidup pada zaman Nabi Musa AS.

Jika dikaji semula sejarah mengapa kaum Yahudi dari bani Israel ini diusir pada zaman Mesir purba dan duduk merata di pelbagai negara, ceritanya sangat panjang.

Bagaimana ada percubaan kaum Yahudi untuk kembali ke satu tempat yang dinamakan sebagai Israel menerusi kempen-kempen mereka tercetus sepanjang zaman.

Namun apa yang kita boleh kaitkan, kaum Yahudi ini memiliki fahaman Zionisme, satu pemikiran yang memisahkan agama Judaisme dan menjulangkan gerakan radikal.

Sebab itulah orang-orang Yahudi yang menyerang Palestin digelar Tentera Zionis dan cuba merampas tanah-tanah Palestin untuk dijadikan sebagai sebuah negara bernama Israel.

Jadi menerusi silang sejarah, agama, konflik dan permasalah Israel-Palestin, terdapat dua perkara yang kita dapat simpulkan dari kaca mata orang awam.

Pertama, tanah Palestin itu sememangnya telah diduduki oleh orang-orang Arab Palestin sejak zaman-berzaman lagi dan mereka tidak pernah keluar dari bumi Palestin.

Manakala negara Israel pula cuba diwujudkan oleh orang-orang Yahudi dari bani Israel yang datangnya merata dari pelbagai negara setelah dihalau sejak zaman Mesir Purba di bumi Palestin.

Jadi siapa yang kita patut perangi? Mereka adalah orang-orang Yahudi dari bani Israel yang pernah dimuliakan Allah namun kini berpegang kepada prinsip Zionisme.

(Visited 11,223 times, 3 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button