Sukan

Kejutan remaja 18 tahun dari Tunisia menang emas renang 400m gaya bebas

REMAJA berusia 18 tahun dari Tunisia, Ahmed Hafnaoui adalah antara kejutaran terbesar pada Olimpik Tokyo 2020.

Pencapaian Hafnaoui merangkul pingat emas acara renang 400m gaya bebas memang menakjubkan – dia menegaskan pencapaian terbaik dalam dirinya adalah kerja keras semata-mata.

Dia juga menyifatkan 50 meter terakhir dalam saingan itu cukup mendebarkan dan dia mencatatkan 3 minit 43.36 saat untuk menewaskan perenang Australia, Jack Australia McLoughlin, yang meraih perak, dan Kieran Smith dari Amerika Syarikat gangs.

Apa yang lebih mengagumkan ialah peningkatan prestasinya apabila catatan peribadi terbaik pada awal tahun ini ialah enam saat lebih perlahan iaitu 3: 49.90. Dan ketika dia meningkat menjadi 3: 46.16 dalam peningkatan hingga Tokyo, dia masih menduduki tempat ke-16 di lapangan.

Ketika ditanya adakah dia terkejut dengan kemenangan itu, Hafnaoui mengangguk. “Sudah tentu,” katanya. “Ia sukar dipercayai.


“Saya tidak mempercayainya sehingga saya menyentuh dinding dan melihat wajah saya terlebih dahulu. Saya melihat perenang Australia dari lorong enam, saya kira dalam jarak 200m [terakhir]. Ia adalah pertarungan hebat pada akhirnya. Saya berasa hebat. Saya berasa bangga. ”

Tetapi peningkatan dramatis Hafnaoui dipersoalkan oleh wartawan yang bertanya bagaimana dia meningkat begitu baik setelah menduduki tangga kelapan di Olimpik Remaja 2018.

“Pada mulanya saya terkejut bahawa saya adalah finalis,” katanya. “Dan sekarang saya terkejut saya memenangi pingat emas. Saya hanya bekerja keras dengan jurulatih saya, itu saja. ”

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button