Luar Negara

Facebook sedia pasukan hadapi tuduhan mengelak cukai bernilai AS$9 bilion

Facebook bakal berdepan proses perbicaraan yang panjang dijangka mengambil masa beberapa tahun setelah menghadapi tuduhan mengelak daripada membayar cukai bernilai AS$9 bilion di Amerika Syarikat.

Perbicaraan akan bermula minggu ini di Mahkamah Cukai Amerika Syarikat di mana IRS akan membuktikan keuntungan Facebook sepatutnya dikenakan cukai pada kadar yang lebih tinggi, dan bukannya hanya melibatkan anak syarikatnya di Ireland, lapor  Wall Street Journal.

Bertie Thomson, jurucakap Facebook, berkata syarikat itu berharap untuk membentangkan kesnya di mahkamah.

“Percubaan ini adalah mengenai transaksi yang berlaku pada tahun 2010, ketika Facebook tidak mempunyai pendapatan pengiklanan mudah alih, perniagaan antarabangsanya sudah mulai, dan produk pengiklanan digitalnya tidak dibuktikan,” katanya kepada Journal dalam satu kenyataan.

“Perniagaan kami mempunyai selama sedekad yang lalu  sangat berisiko dan ketidakpastian bagi syarikat itu,” katanya.

Kerajaan telah mengatakan dalam dokumen mahkamah bahawa pada tahun 2010 Facebook Inc menjual hak untuk mengeksploitasi platform Facebook di luar Amerika Syarikat dan Kanada ke Facebook Ireland Holdings.

Harga yang digunakan untuk hartanah tidak ketara ditentukan oleh penasihat cukai Facebook Ernst & Young (E & Y).

Kedudukan awal pasukan pemeriksaan IRS mencadangkan penilaian E & Y  yang dipindahkan terkurang dengan berbilion ringgit.

Facebook Ireland Ltd. adalah unit perniagaan antarabangsa utama Facebook, yang mendapat jualan 4.8 bilion euro pada tahun 2014, tahun lalu.

Facebook Inc di Amerika Syarikat menggunakan lesen harta intelek terus ke Facebook Ireland Ltd tetapi tetapi perlu melaporkan pendapatan di Amerika Syarikat dan membayar cukai di sana.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
error: Isi kandungan ini di lindungi dari Copy & Paste !!
Close
Close