Berita GajetGajet

Canon perkenalkan kamera poket berkuasa tinggi PowerShot ZOOM

CANON telah mengumumkan pelancaran PowerShot ZOOM, poket-kamera monokular digital bersaiz direka untuk  mereka yang ingin mendekati aktiviti seperti sukan, persembahan secara langsung atau memerhati hidupan liar.

Reka bentuk PowerShot ZOOM yang ringan dan padat membuatnya berguna dalam pelbagai situasi, sementara kemampuannya menangkap gambar dan video memastikan anda dapat melakukannya simpan kenangan semua pemandangan yang anda dapati sepanjang hari anda.

Dengan kemampuan PowerShot ZOOM untuk beralih antara 100mm, 400mm dan 800mm dengan serta-merta
masing-masing, pengguna tidak akan melepaskan peluang untuk mendekati aksi tanpa mengira sama ada mereka menghadiri pertandingan bola sepak, konsert atau menonton burung. Hanya sedikit lebih besar
daripada bank kuasa purata, dengan panjang 103.2mm dan berat kira-kira 145g, pengguna akan menemuinya
sangat mudah alih.

“PowerShot ZOOM dirancang agar ringan dan mudah alih, dengan mempertimbangkan kemudahan penyimpanan. Kecil tetapi kuat, ia dilengkapi dengan autofokus dan penstabilan gambar yang menghasilkan lebih jelas pandangan.

“Foto dan video tajam pada peranti bersaiz poket ini dengan zoom optik dan penstabilan gambar,
dan pengguna dapat berkongsi momen-momen ini dengan mudah di media sosial,” kata Andrew Koh, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Canon Marketing (Malaysia) Sdn Bhd.


Ringkas, Senang dan Mudah Digunakan

Direka dengan kemudahan penggunaan dan kesederhanaan, PowerShot ZOOM mempunyai reka bentuk teleskopik dilengkapi autofokus dan penstabilan gambar, yang memberikan pengalaman menonton yang selesa untuk penggunaan yang berpanjangan.

Tidak kira sama ada untuk memerhati burung atau menonton pertandingan bola sepak, beralih antara 100mm, 400mm dan 800mm dengan satu klik butang, mereka pasti tidak akan lupa pada aksi.

Mereka juga dapat merakam momen pantas itu dalam bentuk gambar pegun 12 megapiksel atau
Video HD penuh. Mampu merakam hingga 10 bingkai sesaat untuk pegun, PowerShot ZOOM boleh
merakam aksi yang pelbagai.

Lensa zoom telefoto yang digabungkan dengan kamera lensa yang boleh ditukar ganti boleh menjadi kombinasi yang kuat untuk dibawa dalam perjalanan, dan PowerShot ZOOM memberi pengguna jangkauan tambahan tanpa tambahan pukal.

Mereka juga dapat menikmati pemandangan yang indah dengan pemidang tilik elektronik 0.39 inci
yang mempunyai resolusi 2.36 juta titik pada 59.94FPS, yang serupa dengan pemidang tilik yang terdapat di
kamera tanpa cermin bingkai penuh premium seperti EOS RP. Dengan ini, pengguna mendapat imej yang lebih jelas lebih terperinci semasa menggunakan pemidang tilik.

Direka untuk digunakan semasa dalam perjalanan, PowerShot ZOOM boleh dicas atau digerakkan melalui Type-C yang disediakan Kabel antara Type-C ke Type-C dengan pengecas atau power bank yang serasi (dijual secara berasingan).

Pengguna juga boleh memilih Canon USB Power Adapter PD-E1 (dijual secara berasingan) juga. Caj bateri penuh disediakan lebih kurang 60 minit masa rakaman filem, 150 rakaman gambar dan masa tontonan langsung 70 minit.

PowerShot ZOOM menggunakan kad microSD sebagai media storan. Kesambungan yang lancar dengan telefon pintar untuk berkongsi di mana sahaja.  Untuk perkongsian mudah di pelbagai platform media sosial, gambar yang dirakam di PowerShot ZOOM boleh dipindahkan ke telefon pintar melalui aplikasi Canon’s Camera Connect tanpa wayar atau melalui USB berwayar.

Dengan Aplikasi Camera Connect, pengguna dapat melakukan pemotretan jarak jauh dan berkongsi gambar yang dilihat secara nyata masa, pada telefon pintar dengan keluarga dan rakan.

Apabila PowerShot ZOOM disambungkan ke telefon pintar melalui kabel USB berwayar, ia dikenali sebagai
Peranti penyimpanan massal USB, dan gambar boleh diimport ke dalam telefon pintar.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button