Politik

Bertam Panas!

BEBERAPA kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dianggap kerusi “panas” dan mencuri tumpuan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) kali ini susulan kemunculan beberapa figura besar untuk bertanding di kerusi berkenaan.

DUN Bertam dalam Parlimen Kepala Batas antara yang menjadi perhatian apabila gabungan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) mempertaruhkan bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Reezal Merican Naina Merican untuk menentang penyandang Khaliq Mehtab dari Bersatu.

Pada PRU14, Khaliq Mehtab daripada PH ketika itu menang dengan undi majoriti 219 selepas memperoleh 6,485 undi, menewaskan Shariful Azhar Othman (BN) yang mendapat 6,268 undi dan Mokhtar Ramli (PAS) dengan 2,986 undi.

Turut menjadi tumpuan pada PRN kali ini adalah kerusi DUN Sungai Dua di bawah Parlimen Tasek Gelugor yang menyaksikan pertembungan Ahli Majlis Tertinggi Umno Shaik Hussein Mydin dan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Muhammad Fauzi Yusoff dalam pertembungan satu lawan satu.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM) Sivamurugan Pandian berkata kehadiran personaliti itu menjadikan kedua-dua kerusi DUN berkenaan menjadi tumpuan.

“Secara amnya, Parlimen Kepala Batas adalah kubu Umno dan BN…namun setelah kekalahan Reezal pada Pilihan Raya Umum ke-15 lepas, inilah peluang untuk BN dan Reezal menebus kekalahan itu di DUN Bertam pula.

“Ini bukan perkara yang senang untuk Reezal kerana lawannya merupakan penyandang yang telah dikenali pengundi,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Selain Bertam dan Sungai Dua, beliau berkata kerusi DUN Bagan Dalam dan DUN Perai turut dikatakan “panas” kerana calon PH daripada DAP di kedua-dua kerusi itu bakal ditentang dua bekas ahli DAP iaitu Satees Muniandy dan David Marshel.

Terdahulu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengesahkan seramai 95 calon termasuk empat calon Bebas akan bertanding bagi merebut 40 kerusi DUN di Pulau Pinang pada PRN ini.

Pada PRN Pulau Pinang kali ini, kerusi DUN Perai, Pantai Jerejak, Bagan Dalam dan Sungai Pinang masing-masing menyaksikan pertembungan empat penjuru; Padang Lalang, Bukit Tambun, Tanjong Bunga, Air Putih, Kebun Bunga, Pulau Tikus dan Batu Uban (tiga penjuru) dan selebihnya pertembungan satu lawan satu.

Sementara itu, Ketua Polis Pulau Pinang Khaw Kok Chin berkata perjalanan proses penamaan calon di semua pusat penamaan calon di negeri itu berjalan lancar dan aman dengan kehadiran pegawai dan anggota polis di 23 Pusat Penamaan Calon.

Beliau juga meminta semua pihak terutama parti-parti politik untuk terus mematuhi peraturan yang ditetapkan bagi memastikan tidak berlaku ketegangan ketika proses berkempen.

Tempoh berkempen ditetapkan 14 hari bermula hari ini sehingga 11.59 malam, 11 Ogos.

SPR menetapkan tarikh pengundian PRN di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Negeri Sembilan diadakan serentak pada 12 Ogos manakala pengundian awal pada 8 Ogos.

(Visited 194 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button