Ekonomi

Berjaya Land kembali kukuh dengan keuntungan bersih RM4 juta

Kumpulan hartanah Berjaya Land Berhad telah kembali ke keadaan gelap pada suku ketiga berakhir 31 Mac 2023 (S3 TK2023) dengan keuntungan bersih RM4.05 juta daripada kerugian bersih RM 7.44 juta setahun lalu, peningkatan 154%.

Hasilnya juga telah meningkat kepada RM 1.93 bilion daripada RM1.91 bilion sebelumnya pada S3 TK2022, hanya peningkatan 1%.

Pendapatan sesaham masuk pada 0.08 sen sesaham, berbanding kerugian sesaham sebanyak 0.15 sen setahun sebelumnya.

Dalam notanya kepada Bursa Malaysia, kumpulan itu mengaitkan hasil suku tahun yang lebih baik itu kepada penghunian keseluruhan yang lebih tinggi dan kadar purata bilik yang dilaporkan oleh segmen perniagaan hotel dan resort dalam tempoh yang dilaporkan.

Faktor lain ialah pengebilan kemajuan hartanah yang lebih tinggi yang dilaporkan oleh cabang pembangunan dan pelaburan hartanahnya daripada projeknya – seperti The Tropika dan Bukit Jalil – dan hasil yang lebih tinggi daripada pelupusan beberapa bidang tanah.

Ini, katanya, mengimbangi pendapatan lebih rendah yang dilaporkan oleh segmen perniagaan permainannya yang dikendalikan oleh STM Lottery Sdn Bhd yang melaporkan penurunan hasil sebanyak 11%, disebabkan bilangan cabutan yang lebih rendah yang dijalankan dalam tempoh yang dilaporkan. – SM

(Visited 127 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button