Nasional

Teksi warga emas jadi debu

PETALING JAYA: Seorang pemandu teksi warga emas duduk di perhentian teksi dalam cuaca panas di luar Bangsar Village dengan baju putih segarnya, melihat sekeliling mencari penumpang.

Dia melambai ke arah rakan pemandu teksinya. Ada yang menyertainya di bangku simpanan tetapi yang lain kekal di dalam teksi mereka dengan enjin dimatikan dan tingkap ditutup untuk membiarkan udara beredar.

Bhavin dan rakan-rakannya, berusia 70 tahun ke atas, sedang hanyut dengan arus perubahan yang datang dengan pengenalan perkhidmatan e-hailing di bandar ini.

Ini kerana sesetengah syarikat pengangkutan hanya membenarkan mereka yang berumur 21 hingga 69 tahun menjadi pemandu mereka dan memerlukan mereka yang berumur 50 hingga 69 tahun untuk lulus pemeriksaan kesihatan.

Bagi Bhavin, berumur 72 tahun, mendaftar untuk menjadi pemandu e-hailing adalah bukan permulaan.

“Saya telah menjadi pemandu teksi selama 50 tahun, dan ini adalah kehidupan yang selalu saya kenali,” katanya.

Bagaimanapun, mata pencariannya terjejas teruk sejak perkhidmatan e-hailing diperkenalkan. Penumpang adalah sedikit dan jauh.

Biasanya, dia perlu menunggu sehingga satu jam untuk mendapatkan penumpang.

Jon, seorang lagi pemandu teksi berusia 70-an, berkata ia menjadi sukar untuk mendapatkan hanya RM50 walaupun selepas lapan jam bekerja.

Selepas menolak kos petrol dan mungkin makan, dia mungkin tinggal RM10 untuk dibawa pulang kepada keluarganya.

Hong, bekas penjawat awam berusia 65 tahun berkata, pada hari-hari tertentu dia hanya memperoleh antara RM20 dan RM30, yang mana syarikat teksi boleh mengambil komisen sehingga 20%.

“Pada hari-hari itu saya perlu menunggu sehingga satu jam untuk mendapatkan seorang penumpang dan perjalanan akhirnya hanya membayar saya RM4,” katanya. “Bagaimana saya boleh bertahan seperti ini?”

Beliau berkata perkhidmatan ulang-alik percuma yang disediakan kerajaan juga telah mengurangkan pendapatannya, walaupun mengakui ia adalah satu inisiatif yang baik, khususnya untuk golongan miskin bandar.

Pada Sept 2012, kerajaan memperkenalkan Bas Go-KL City, perkhidmatan ulang-alik percuma untuk kedua-dua pengunjung dan penduduk Kuala Lumpur. Ia kini telah berkembang kepada lima laluan dengan lebih 80 perhentian di seluruh ibu negara.

“Saya berharap kerajaan dapat melihat untuk membantu pemandu teksi daripada membawa masuk lebih banyak penyedia perkhidmatan e-hailing,” kata Hong.

Pada 2019, Malaysia mempunyai 41 firma pengangkutan, menurut Agensi Pengangkutan Awam Darat.

 

 

(Visited 245 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button