Ekonomi

Harga pelekat RFID mahal

PETALING JAYA: Lembaga Lebuhraya Malaysia bersedia untuk bertemu PLUS Malaysia Berhad dan Touch ‘n Go, untuk membincangkan penurunan harga pelekat RFID.

Sumber yang tepat memberitahu bahawa kerajaan sedang berusaha untuk menenangkan orang ramai yang sedang marah.

Pelekat RM35 tidak boleh dipasang di dalam kereta. “Jadi mereka tersangkut pada bahagian luar cermin depan atau pada lampu depan,” kata sumber itu. “Masalahnya ialah haus dan lusuh. Ia boleh rosak selepas beberapa kali mencuci kereta.”

Beliau mengakui perkara ini telah menimbulkan rungutan dalam kalangan pengguna jalan raya mengenai kos pertukaran kepada RFID.

“Idea untuk beralih kepada RFID daripada Touch ‘n Go dan SmarTAG adalah idea yang bagus, tetapi semuanya mesti berjalan lancar,” katanya. “Kerajaan telah memberitahu PLUS dan Touch ‘n Go untuk memastikan semuanya teratur.”


Semalam, bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan harga jualan RM35, walaupun pelekat itu boleh dibeli secara dalam talian dengan harga RM1 setiap satu.

Najib berkata dalam catatan Facebook bahawa harga perlu dikurangkan kepada RM5 jika tidak kepada sifar.

Pada Isnin, Menteri Kanan Kerja Raya Fadillah Yusof memberitahu Touch ‘n Go dan PLUS supaya mengambil langkah segera bagi menyelesaikan masalah yang timbul daripada penggunaan sistem pembayaran RFID.

Ini berlaku selepas tindak balas orang ramai mengenai kesesakan lalu lintas yang besar di beberapa pondok tol apabila RFID mula digunakan di Lebuhraya Utara-Selatan dari plaza tol Juru di Pulau Pinang ke plaza Skudai di Johor.

PLUS berkata sekurang-kurangnya satu lorong RFID akan disediakan di setiap 83 plaza tol sepanjang laluan 657km itu.

 

(Visited 180 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More
Back to top button