Berita

Sugarbook lubok pelacur dan scammer

EKORAN reaksi negatif orang ramai, pengasas dan Ketua Eksekutif Sugarbrook, Darren Chan, mengeluarkan kenyataan mendesak supaya Sugarbook tidak diharamkan.

Kata beliau, Sugarbook adalah usaha untuk memberdayakan wanita dengan memberikan mereka kebebasan untuk memilih apa yang mereka mahu dalam hubungan tanpa ada halangan.

Kata beliau lagi, ‘Sugar Babies’ dan ‘Sugar Daddies’ bukanlah mengenai seks manakala pengharaman Sugarbook dibimbangi akan menghakis hak dan kebebasan rakyat Malaysia.

Kenyataan pemilik aplikasi itu jelas menunjukkan beliau menganuti fahaman neo-kapitalisme, liberal dan hak asasi manusia yang melampau. Mereka yang memang fahaman sedemikian hanya memikirkan keuntungan semata-mata dengan cara memperguna hak dan kebebasan.

Daripada komen orang ramai yang ditinggalkan kepada aplikasi yang tiba-tiba menjadi perhatian jelas menunjukkan ia menjadi lubok sindiket pelacuran menawarkan perkhidmatan mereka dan scammer mencari mangsa untuk diperdayakan.


Jika sebelum ini kegiatan itu dijalankan secara sembunyi-sembunyi, kini ia dapat dijalankan secara terang-terangan tanpa sekatan oleh kerajaan mahupun pihak berkuasa.

Ada yang melaporkan gambar rakannya dicuri dari Facebook digunakan oleh pengurus aplikasi itu untuk menarik pengunjung supaya melanggan perkhidmatan yang ditawarkan.

Memberdayakan wanitakah bila memaparkan mereka dengan aksi-aksi lucah seperti tertera dalam foto-foto ‘Masquerade Party‘ pada 31 Mei 2019 yang saya pun tak tergamak nak siarkan?

Tak tahukah Darren bahawa Islam adalah agama Persekutuan dan perilaku umat Islam adalah terikat oleh ajaran agama, termasuk dalam memilih apa yang mereka mahu dalam hubungan?

Tak tahukah Darren bahawa hak dan kebebasan rakyat Malaysia adalah tak mutlak tetapi terikat oleh kepentingan keselamatan Persekutuan, ketenteraman awam dan prinsip moral?

Bagaimanakah mahu dikatakan ‘Sugar Babies’ dan ‘Sugar Daddies’ bukanlah mengenai seks bila Sugarbrook sendiri menyebut kualiti ‘Sugar Babies’ yang dimahu adalah “harimau atas katil”?

Atas kepentingan keselamatan Persekutuan, ketenteraman awam dan prinsip moral, kalaupun tidak agama, sangatlah wajar jika App Sugarbrook diharamkan terus dari beroperasi di negara ini.

Itu antara komen yang diberikan dan ramai menyarankan aplikasi itu diharamkan terus.

 

(Visited 177 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button