Nasional

Penguatkuasaan masuk mod lebih keras

PENGUATKUASAAN Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini memasuki fasa ‘keras’ dalam usaha memastikan masyarakat patuh kepada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata meskipun terdapat penurunan jumlah penahanan individu dalam pemeriksaan dan sekatan jalan raya, namun masih ramai yang berdegil dalam mematuhi PKP.

“Mulanya berlembut dan menasihati, selepas itu bertukar kepada tegas dan kini mod pihak polis adalah keras, jadi kita harap rakyat patuh (PKP),” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-menteri Mengenai PKP di Putrajaya hari ini.

Memetik laporan Bernama. walaupun telah mula ada sinar di hujung jalan, apabila tiada peningkatan mendadak kes jangkitan COVID-19 direkodkan, namun ia bukan satu lesen untuk kerajaan berpuas hati, selagi rantaian wabak ini dapat diputuskan.

Sudah pasti, jika pihak kerajaan mengambil pendekatan berlembut, usaha yang dilakukan untuk menghapuskan ‘virus kejam’ selama ini, yang sehingga semalam telah meragut 50 nyawa rakyat di Malaysia, tidak ubah seperti menjirus air di daun keladi.

Dilaporkan sepanjang PKP dilaksanakan sehingga semalam seramai 4,189 individu ditahan dengan 1,449 daripada mereka telah pun dituduh di mahkamah, termasuk atas kesalahan mengganggu dan menghalang pihak berkuasa melaksanakan tugas.

Ia cukup untuk melambangkan ketegasan kerajaan, dalam menangani krisis COVID-19, kerana lebih lama tempoh PKP ini dilaksanakan, ia akan menjejaskan bukan sahaja ekonomi negara, tetapi kehidupan rakyat sendiri.

Ekoran itu juga, kerajaan mengambil langkah proaktif dengan mewujudkan Jawatankuasa Khas Kabinet, untuk merangka langkah strategik dalam melindungi prestasi ekonomi dan pasaran pekerjaan Malaysia, yang terkesan daripada pandemik COVID-19.

Jawatankuasa itu juga bertanggungjawab, untuk mencari penyeimbangan di antara keutamaan ekonomi negara dengan pelaksanaan langkah PKP yang efektif, selain merancang rangka strategi untuk menyokong prestasi enjin ekonomi Malaysia, seperti perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas, serta mengurangkan kesan ke atas peluang pekerjaan dalam kalangan rakyat.

Jawatankuasa khas ini dijadual bersidang hari ini, hari ke-17 pelaksanaan PKP dan akan mengadakan mesyuarat kedua Ahad ini, sebelum hasil perbincangan jawatankuasa ini akan disampaikan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, semasa perjumpaan Majlis Tindakan Ekonomi Negara pada Isnin depan. – BERNAMA

 

(Visited 86 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button