Hiburan

Peminat Goo Hara bertindak membalas dendam

Peminat Goo Hara bertindak membalas dendam dengan mengecam dengan kata-kata kesat di media sosial terhadap teman lelaki penyanyi itu yang dikatakan melakukan penderaan seksual serta menjadi punca penyanyi kesayangan mereka itu membunuh diri.

Mayat Goo, anggota bekas gadis kumpulan Kara, ditemui malam Ahad di rumahnya di Cheongdam, salah satu kejiranan di Seoul.

Polis masih menyiasat kematiannya dan agensi berita Yonhap melaporkan mereka “mengesyaki kemungkinan bunuh diri “.

Pada bulan Mei, bintang berusia 28 tahun meminta maaf kepada peminatnya selepas dimasukkan ke hospital berikutan percubaan bunuh diri, mengatakan dia telah “dalam kesakitan atas beberapa isu”.

Goo diperguna oleh bekas teman lelaki tahun lepas yang – setelah mereka berpecah – memeras ugutnya terhadap video seks mereka.

Bekas, pendandan rambut, Choi Jong-bum, mengancam “menamatkan kerjaya hiburannya” dengan membocorkan rakaman itu, dan klip CCTV pasangan itu menunjukkan penyanyi yang berlutut di hadapannya seperti merayu.

Di Korea Selatan yang masih konservatif, wanita yang muncul dalam video sedemikian sering berasa malu – walaupun menjadi mangsa – dan menghadapi tekanan dan pengasingan sosial.

Lelaki itu telah disabitkan atas pelbagai jenayah termasuk memeras ugut pada bulan Ogos dan telah diberikan hukuman penjara, tetapi menjadi sasaran komen kasar peminat Goo.

Goo membuat penampilan pada tahun 2008 dengan Kara – selama beberapa tahun salah satu daripada dua kumpulan gadis K-pop terbesar – dan mengejar kerjaya solo selepas kumpulan itu berpisah, menyelesaikan lawatan ke Jepun minggu lalu.

Kematiannya mencetuskan petisyen dalam talian di laman web pejabat presiden Korea Selatan yang memohon hukuman yang lebih berat untuk tindakan jenayah siber dan komen dalam bahasa kasar, yang mendapat lebih daripada 20,000 tandatangan dalam masa kurang daripada satu hari.

“Tidak lama dahulu, kita kehilangan seseorang melalui komen yang membenci dan ini tidak boleh berlaku lagi,” kata petisyen itu. “Sila lindungi orang dari komen dan kritik yang membenci seperti virus.”

Siaran terakhir Instagram Goo pada petang Sabtu menunjukkannya di atas katil dengan kapsyen, “Selamat malam”.

(Visited 200 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button