Politik

Muhyiddin selesai bagi keterangan selepas hampir tiga jam

PENGERUSI Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin selesai memberi kenyataan berkaitan ‘orang Melayu akan hilang kuasa’ ketika kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram, Johor pada Khamis.

Bekas Perdana Menteri itu memakai baju berwarna hitam tiba di pejabat Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) di Jalan Sentral pada jam 9.13 pagi.

Selepas hampir tiga jam di bangunan tersebut, Muhyiddin keluar bersama pengiringnya pada jam 11.58 pagi, kemudian tersenyum sambil melambai kepada para wartawan.

Bagaimanapun, pemimpin berusia 76 tahun itu tidak membuat sebarang kenyataan mengenai perkara terbabit.

Pada 3 September lalu, Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu dikatakan mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman dalam satu ceramah di Simpang Jeram, Johor.

Ucapannya itu turut dikongsi menerusi halaman Facebook yang mana mengandungi ‘Melayu pada hari ini tidak lagi menguasai kerajaan, maknanya orang Melayu sudah hilang kuasa, sedar ataupun tidak, betul ataupun tidak’.

Media melaporkan, tindakan itu dilakukan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman di bawah Seksyen 4(A) Akta Kesalahan Pilihan Raya dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998.

Pada 12 September lalu, pihak polis mengambil kenyataan Ahli Parlimen Pagoh ini, bagi membantu siasatan berhubung dakwaan kenyataannya, bahawa haram mengundi calon Pakatan Harapan (PH), Suhaizan Kayat pada PRK Parlimen Pulai lalu. -SM

BACA Reformati, tatakelaut janji 20 tahun Anwar hilang entah ke mana-Muhyiddin

BACA Polis rakam percakapan Muhyiddin kerana keluar kenyataan berbaur perkauman

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button